26. maaliskuuta 2014

Nopea suklaaleivos (muumimukeihin)

Kotona leivottu leipä on tähän asti ollut aina taattua herkkua, mutta kenties leipähöyryt nousi päähän, sillä leivoin aika kokeellista leipää pohjautuen aiemmin julkaistuun seesamileipä-reseptiin. Ohje oli muuten sama, mutta Richard Bertinetin Leipää monella tavalla -kirjan inspiroimana päätin testata seesaminsiemenien ja voimakkaiden mausteiden yhdistelmää. Neilikkaa, kanelia, muskottia, juustokuminaa, valkopippuria, mitä vielä... Leipä oli kokeilu ja jäikin sellaiseksi, kun kukaan perheestä ei suostunut sitä syömään! Liika mausteisuus peitti jopa siemenien maun alleen. Epäonnistuminen harmitti siinä määrin, että tilalle oli pakko saada jotain vielä parempaa, ja siksipä pyöräytin pitkästä aikaa meidän perheen helpon hätävaraherkun! Suklainen muumimukileivos on pinnalta melkein marenkisen rapea ja sisältä ihanan pehmeä. Mukin pohjalle voi halutessaan piilottaa esimerkiksi puoli desiä suklaapaloja, vaahtokarkkeja tai vadelmia - kaikki nämä on testattu ja hyviksi todettu! Ihan pelkkä suklaaleivoskin on tosin äärettömän hyvää ja ennen kaikkea helppo tehdä, sillä raaka-aineet löytyvät aina kaapista! Leivokset voi pistellä poskeen sellaisenaan suoraan mukista tai tarjoilla esimerkiksi vaniljajäätelön tai löysäksi vatkatun kermavaahdon kera.


Nopea suklaaleivos (noin 5 muumimukillista)

100 g voita
8 rkl tummaa kaakaojauhetta
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
(pohjalle suklaata, vadelmia tai vaahtokarkkeja ½-1 dl)
vuokien voiteluun voita

Sulata voi ja sekoita siihen kaakaojauhe. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää voisula vaahtoon ja nostele kevyesti sekaisin. Lisää jauhot ja sekoita kevyesti tasaiseksi. (Lisää kuppeihin pohjalle esimerkiksi vaahtokarkkeja tai vadelmia). Annostele taikina voideltuihin muumimukeihin. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki, ripottele pinnalle tomusokeria ja tarjoile!

Vinkki: Älä täytä mukeja kukkuroilleen, sillä taikina nousee uunissa korkealle jämähtäen sitten uunista tullessaan alas. Varaa esimerkiksi 2-3 cm tyhjää tilaa reunoihin.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti