27. maaliskuuta 2014

Rukiiset rusinasämpylät

Minulla on ollut iltalukemisena viime päivinä (mitäs muuta kuin) leivontakirjoja. Erityisesti Leila Lindholmin Pala kakkua - ja paljon muuta on ollut näpeissäni usein, sillä se ensinnäkin sisältää ihan huiman määrän reseptejä ja toisekseen ohjeet vaikuttavat todella herkullisilta. Rukiisia rusinapullia oli pakko testata heti, sillä meidän reilu 1-vuotias tomera leipuripoika rakastaa pistellä poskeensa sekä rusinoita että sämpylöitä. Yhdistelmä oli kyllä minunkin mieleeni ja taidanpa leipoa näitä toistekin! Rusinoiden ansiosta sämpylät pysyvät mehukkaina muutaman päivänkin, mutta ovat tietenkin parhaimmillaan juuri uunista tulleina! Leilan 8 dl:n ruissihtijauhot korvasin 4 dl:llä vehnä- ja ruisjauhoja ja leipämausteen jätin kokonaan pois, sillä sellaista ei kaapista löytynyt. Hyvää tuli joka tapauksessa!


Rukiiset rusinasämpylät (12 kpl)

35 g voita
3 dl maitoa
½ dl tummaa siirappia
1 tl suolaa
(1 rkl leipämausteseosta)
50 g tuorehiivaa
reilu 1 dl rusinoita
4 dl vehnäjauhoja
4 dl  ruisjauhoja

Sulata voi ja lisää siihen maito, siirappi, suola ja leipämauste. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi, enintään 37 asteiseksi. Murenna hiiva kulhoon ja kaada maitoseos sen päälle, liota hiiva nesteeseen. Sekoita joukkoon rusinat ja jauhot vähitellen samalla sekoittaen, jotta saat joustavan taikinan. Kohota taikinaa liinan alla 30 minuuttia. Jaa taikina jauhotetulla pöydällä 12 palaan ja kasta palat jauhoissa. Kohota sämpylöitä pelleillä liinan alla toiset 30 minuuttia. Kypsennä sämpylät 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti