31. maaliskuuta 2014

Vaniljaboston ja vaniljakookospullat

Sain pieneen kotileipomooni pienen tilauksen: Pullaboston, muuten vapaat kädet! Aiemmin olin leiponut vain vadelmamarmeladilla täytettyä bostonia, joten päätin kokeilla jotain perinteisempää nyt. Ja jotta lopputuloksesta tulisi mahdollisimman makea niin lisäsin mukaan pehmeän tujauksen vaniljatäytettä! Pullataikinaa ja keittämääni vaniljakiisseliä tuli reilu annos, joten ylijäämillä pyöräytin elämäni ensimmäiset vaniljapullat! Pullat olivat tosi kuohkeita ja maukkaita ja bostonkin sai paljon kehuja!


Vaniljaboston & vaniljapullat (jos teet vain toisen näistä, puolita annokset!)

Pullataikina

5 dl täysmaitoa
50 g  tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 dl sokeria
n. 15 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Bostonin täyte

50 g voita
4 rkl sokeria
kanelia maun mukaan

Päälle

Vesi-tomusokeriseosta
Pullien päälle kookoshiutaleita

Vaniljakiisseli

3 dl maitoa
3 kananmunankeltuaista
1,5 rkl sokeria
1,5 rkl maissitärkkelystä
1,5 rkl vaniljasokeria
½ vaniljatanko

Tällä kertaa kohotin pullataikinan kiireen välttämiseksi yön yli jääkaapissa. Kohotus onnistui hyvin! Voi otetaan huoneenlämpöön pari tuntia ennen leivontaa huoneenlämpöön. Kylmään maitoon liotetaan tuorehiiva, suola, sokeri ja kardemumma. Lisätään noin puolet jauhoista ja vatkataan jonkin aikaa. Loput jauhot lisätään vähitellen ja taikina vaivataan kimmoisaksi. Loppuvaiheilla lisätään sekaan vielä huoneenlämpöinen voi ja vaivataan vielä hetki. Taikinakulho peitetään kelmulla ja annetaan olla yön yli jääkaapissa kohoamassa.

Tässä välissä on hyvä valmistaa vaniljakiisseli, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla. Vatkaa kattilassa keskenään maito, keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys. Hauduta kiisseliä koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee. Mausta lopuksi vaniljasokerilla ja/tai vaniljalla. Maustoin kiisselin itse ensin vaniljasokerilla, mutta maku oli niin mieto, että lisäsin noin ½ vaniljatangon vielä mukaan. Anna kiisselin jäähtyä.

Takaisin pullataikinaan: Aamulla pullataikinakulho otetaan huoneenlämpöön, kelmu irrotetaan ja tilalle vaihdetaan leivinliina. Taikinan annetaan kohota huoneenlämmössä vielä n. 20 minuuttia. Sitten taikina kumotaan jauhotetulle pöydälle ja jaetaan kahteen osaan. Toisesta osasta tulee boston ja toisesta vaniljapullat.

Boston: Kaulitse taikinasta 30 x 45 cm kokoinen levy. Sekoita keskenään tahnaksi bostonin täytteen ainekset: sokeri, kaneli ja huoneenlämpöinen voi. Levitä tahna taikinalevylle ja kääri levy pitkältä sivulta rullalle. Leikkaa rulla noin 4 cm pitkiksi paloiksi ja asettele ne (noin 24 cm halkaisija) irtopohjavuokaan tai korkeareunaiseen piirasvuokaan. Anna bostonin kohota peitettynä noin 30-40 minuuttia. Paina jokaisen korvapuustin keskelle kolo esimerkiksi lusikalla tai sormilla ja täytä kolo jäähtyneellä vaniljakiisselillä (yhteensä noin 1½ dl koko bostoniin). Voitele boston kananmunalla ja paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia. Jos pulla tummuu liikaa paiston aikana, peitä se leivinpaperilla tai foliolla. Anna pullan jäähtyä ja koristele se halutessasi sitten vesi-tomusokeriseoksella.

Vaniljapullat: Pyörittele jäljelle jääneestä pullataikinasta noin 8 pullaa. Anna pullien kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Paina pullien keskelle sormilla kunnollinen kolo ja kaada koloon vaniljakiisseliä (kaiken lopun vaniljakiisselin voi halutessaan käyttää näihin pulliin). Voitele pullat kananmunalla ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Anna pullien jäähtyä ritilällä ja kuorruta ne vesi-tomusokeriseoksella ja ripottele pinnalle kookoshiutaleita, tarjoile, nam!



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti