23. huhtikuuta 2014

Mustikkaskonssit

Skonsseja on niin nopea leipoa ja niitä voi muunnella niin moneen tapaan, että niistä on tullut ihan vakiokalustoa meidän perheessä. Varsinkin iltasella iskee joskus sellainen leivonnaisten kaipuu, ettei siinä aikataulussa montaa muuta leivosta voisi edes pyöräyttää. Tavallisesti olen tehnyt ihan perusskonsseja (poista reseptistä silloin sokeri ja mustikat), mutta myös suklaaskonssit ja mustikkaskonssit on tultu testattua. Aiemmin olen muotoillut skonssit joko taputtelemalla ne suuriksi levyiksi ja jakamalla levyt leivinpyörällä neljään osaan tai sitten olen nostellut skonssimassan vain suoraan pellille ruokalusikalla. Tällä kertaa halusin testata muotin käyttöä (Runebergin tortun muottia...), sillä aiemmin skonssit ovat kohonneet aika tahmeasti. Muotin ansiotako lienee vai mitä, mutta skonssit nousivat todella korkeiksi, ilmaviksi ja pehmoisiksi. Lisäksi niistä tuli aika söpön näköisiä! Nämä mustikkaskonssit maistuvat ihan sellaisenaan jo, mutta tietenkin vain paranevat kun tarjolla on myös esimerkiksi vadelmamarmeladia ja kermavaahtoa! 



Mustikkaskonssit (1 pellillinen)

4-4½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2½ tl leivinjauhetta
60 g voita
2 dl maitoa
1 rkl sokeria
1 dl pakastemustikoita

Sekoita kulhossa kuivat aineet ja nypi voi joukkoon. Lisää maito ja vaivaa ainekset nopeasti taikinaksi. Lisää lopuksi varovasti pakastemustikat ja käsittele taikinaa mahdollisimman vähän, jotteivät mustikat sula ja sotke ja värjää taikinaa. Taputtele taikina 1½-2 cm paksuiseksi levyksi jauhotetuin käsin. Ota taikinasta muotilla paloja ja asettele ne leivinpaperoidulle pellille. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paista skonsseja noin 12 minuuttia tai kunnes ne saavat päälleen kullanruskean värin. Jäähdytä ritilällä peittämättä ja tarjoa mahdollisimman tuoreena! Skonssit säilyvät noin yhden päivän ajan, mutta menettävät kuohkeuttaan säilytyksessä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti