22. huhtikuuta 2014

Vaalea hapanleipä

Olen tehnyt uuden aluevaltauksen ja tehnyt jääkaappiini vaalean hapantaikinajuuren! Innoittajanani toimi Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirja, jossa erilaisten juurten tekeminen neuvotaan yksinkertaisesti vaihe vaiheelta niin että kaltaiseni umpiokin jutusta kaiketi jotain ymmärsi! Juureni on vasta muutaman viikon vanha, joten se ei kovin sielukkaalta vielä maistu, mutta toi hienovaraista ja mielenkiintoista makua kuitenkin. Saa nähdä kuinka kauan kykenen pitämään juureni elossa! Vaalean hapanleivän ohjeen poimin luotettavasta Kotileipuri-kirjasta!


Vaalea hapanleipä (2 leipää)

25 g hiivaa
5 dl vettä
1½ dl hapanleivän juurta
2 rkl öljyä
2 tl suolaa
3 rkl hunajaa
2 dl spelttijauhoja
1,1-1,2 l hiivaleipäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hapanjuuri, öljy, hunaja, suola ja suurin osa jauhoista. Vaivaa voimakkaasti kunnes taikina on tasaista. Lisää loput jauhot vähitellen. Anna taikinan kohota peitettynä n. 1 tunnin. Kumoa taikina jauhotetulle tasolle ja jaa se kahteen pitkulaiseen osaan, älä vaivaa! Nosta pitkot leivinpaperoidulle pellille ja viillä niihin vinoviiltoja terävällä veitsellä. Anna kohota peittämättä vielä n. 10 minuuttia. Paista leipiä uunin keskiosassa 250 asteessa n. 5 minuuttia. Alenna lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 25-30 minuuttia. Jäähdytä ritilällä peittämättä. Leipä säilyy noin viikon ajan muovipussissa ja sen voi myös pakastaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti