7. huhtikuuta 2014

Whoopie-leivokset


Kaiken kiisselinkeittelyn jäljiltä jääkaappiini oli kertynyt peräti kuusi kananmunanvalkuaista ja aloinkin heti miettiä mitä ihmettä niistä voisi tehdä. Pelkät marenkileivokset eivät houkutelleet koska olin tehnyt niin monta annosta jättisuklaamarenkeja viime kuukausina. Macaron-leivoksetkaan eivät oikein sopineet vaikeutensa takia, tai ainakin pieni poikani olisi ollut sitä mieltä ja yrittänyt kaikin tavoin tuhota haastavat pikku leivokset. Onneksi minulla oli lainassa kirjastosta Mia Öhrnin suloinen ja inspiroiva kirja Macaronit, kuppikakut & kakkutikkarit sekä muut pikkumakeat, josta löysin ihanan whoopie leivosten reseptin! Tummat suklaaleivospohjat saivat tässä reseptissä väliinsä vaniljaisen marenkitäytteen, nam! Ohjeen mukaan tein myös ensimmäistä kertaa italialaista marenkia, mutta varmaan pohjien väliin sopii esimerkiksi ranskalainenkin marenki. Maultaan nämä pehmoiset leivokset muistuttavat hiukan dominokeksejä, joten silmissä alkoivat jo siintää whoopiet minttutäytteellä...

Whoopie pies (noin 35 leivosta)

Leivospohjat

60 g huoneenlämpöistä voita
4 rkl rypsiöljyä
2½ dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
3½ dl (210 g) vehnäjauhoja
2 dl (90 g) tummaa kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2½ dl maitoa

Marenkitäyte

3 kananmunanvalkuaista (n. 96 g)
3/4 dl vettä
1½ dl sokeria
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Muut välineet
Lämpömittari sokeriveden mittaamista varten
Pursotinpussi (ja tylla) - itse käytin whoopieleivosten pursottamiseen pesunkestävää pursotinpussia ilman tyllaa ja marengin pursottamiseen käytin Metaltex-pursotinpyssyä tähtityllalla.
3 leivinpaperoitua peltiä - itse paistoin ainoastaan kaksi pellillistä leivoksia ja loput taikinasta, noh, söin suihini...

Leivospohjat: Vatkaa voi, öljy ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöinen kananmuna ja vaniljasokeri. Sekoita erikseen keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola, ja siivilöi ne seokseen vuorotellen huoneenlämpöisen maidon kanssa. Sekoita varovasti tasaiseksi. Pursota leivinpaperille pieniä (noin 1-1½ rkl) pyörylöitä ja paista niistä 200 asteisen uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ja irrota varovasti esimerkiksi lastalla. 
Marenkitäyte: Erottele kananmunanvalkuaiset keltuaisista ja laita ne puhtaaseen kulhoon. Käytä muutenkin puhtaita työvälineitä tai marengin vatkaaminen voi mennä pieleen! Kiehauta vesi ja 1½ dl sokeria kattilassa ja pane liemeen lämpömittari. Anna liemen kuumentua sekoittamatta, kunnes se on 118-120 asteista. Sillä aikaa kun sokeriliemi kuumenee, ala vatkata valkuaisia sähkövatkaimella. Kun vaahto alkaa olla kuohkeaa, lisää ½ dl sokeria ja vatkaa jäykäksi. Kun sokerivesi on tarpeeksi kuumaa, kaada se ohuena nauhana marengin joukkoon koko ajan samalla vatkaten. Lisää sitten vaniljasokeri ja jatka vatkaamista 5-10 minuuttia, kunnes marenki jäähtyy. Käännä puolet leivospohjista pohjiksi ja pursota niille marenkitäytettä. Paina toiset pyörylät pohjien päälle. Leivokset säilyvät huoneenlämmössä, esimerkiksi leipälaatikossa, 3-4 päivää ja ne voi halutessaan myös pakastaa. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti