13. toukokuuta 2014

Hillotut appelsiininkuoret

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 


Hillotut appelsiininkuoret

4 appelsiinin kuoret
kylmää vettä

5 dl vettä
500 g hienokiteistä sokeria

Halutessasi mausteita makusi mukaan, mm. kardemumma, kaneli ja vanilja

Irrota appelsiinin kuoret hedelmälihasta (mukaan saa tulla myös kuoren valkoista osaa!) ja leikkaa kuoret ohuiksi suikaleiksi, enintään noin puolen sentin paksuisiksi. Laita kuoret isoon kattilaan ja kaada päälle niin paljon kylmää vettä, että kuoret peittyvät. Kiehauta vesi kuorineen ja anna kiehua hiljalleen noin 2 tuntia - mitä ohuemmaksi olet kuoret leikannut, sitä lyhyemmän keittämisen ne kaipaavat. Huuhtele sitten kuoret. Laita puhtaaseen kattilaan 5 dl vettä ja 500 g hienokiteistä sokeria ja kiehauta miedolla lämmöllä. Lisää kuoret sekaan ja anna kiehua jälleen miedolla lämmöllä hiljalleen pari tuntia tai kunnes kuoret ovat läpikuultavia. Valuta appelsiinin kuoret (älä huuhtele!) ja asettele ne isolle leivinpaperille kuivumaan. Kuivuminen kestää noin 2-3 päivää suikaleiden paksuudesta riippuen. Kierittele kuoret kuivuttuaan hienossa sokerissa ja purkita ne ilmatiiviiseen rasiaan. Kuoret säilyvät noin kuukauden ajan.

2 kommenttia :

  1. Appelsiinin kuoret on säilötty sokeriliemeen ja säilyvät pidempään kuin kuukauden. Miksi heittää keittoliemen pois ja kuivata? Saman sokeriliemen voi käyttää mainioisti muihin ruokiin. Sotien jälkeen 50-luvulla olisi kuoltu nälkään jos ruokaa olisi haaskattu, elintarvikkeiden tuhlausta. Vaikka ruokahan ei nykyisin ole kallista, vain tyhmät väittävät niin sanoo Prisman mainos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tuo sokeriliemessä säilyttäminenhän on tietenkin yksi tapa säilöä appelsiininkuoret. On tietenkin hieno juttu jos keksii noin suurelle sokerivesimäärälle käyttöä omassa keittiössään, vaikkapa täytekakun kostuttajana vai mitä itse olit ajatellut? Tässä blogitekstissä nyt kuitenkin kerroin näistä hillotuista appelsiinin kuorista, jotka kuivataan, koska niitä on kiva napostella ja ne voi dipata vaikka suklaaseen tai käyttää leivonnaisten koristeluun tai vaikka myslin seassa, ihan mitä vain itse keksii. On aika ironista että tulet anonyymisti paasaamaan säästäväisyydestä tähän tekstiin jossa minä nimenomaan hyödynnän sellaisen raaka-aineen joka yleensä heitetään pois, eli appelsiininkuoret. No, kukin handlatkoon tyylillään...

      Poista