1. toukokuuta 2014

Challah eli juutalainen sapattileipä

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ!

 Olen vesi kielellä katsellut Britannian paras leipomo ohjelmaa ja unelmoinut milloin minkäkin leivän ja leivonnaisen tekemisestä täällä kotikeittiössäni. Juutalainen sapattileipä challah tuntui jo pelkkänä ajatuksena niin herkulliselta, että sitä oli ihan pakko testata heti! Projektia helpotti tietenkin se, että luotettavasta Kotileipuri-opuksesta löytyy, kuinkas sattuukaan, myöskin tämä resepti! Leivästä tuli todella kookas ja se juuri ja juuri mahtui uuniimme. Vaivannäkö kuitenkin kannatti, sillä leivästä tuli kauniin näköinen ja todella herkullinen. Pinta on sopivan rapea ja unikonsiemenet antavat lisämakua, ja ennen kaikkea leivän sisus on ihanan pehmeä ja maukas! Sopii hyvin herkutteluleiväksi ja niihin hetkiin kun jaksaa vähän enemmän näpertää leipänsä eteen! 


Challah (yksi iso palmikkoleipä)

25 g tuorehiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
n. 1,3 l vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita
2 tl suolaa
2 tl sokeria
1 kananmuna

Pinnalle
1 kananmuna voiteluun
tummia unikonsiemeniä

Liota hiiva veteen. Sekoita sokeri, suola, voi ja pieni määrä jauhoja murumaiseksi seokseksi. Lisää seos samaan kulhoon veden ja hiivan kanssa. Lisää kananmuna ja vaivaa joukkoon loput jauhot vähitellen. Anna kohota peitettynä noin 30 minuuttia. Kumoa taikina työlaudalle ja jaa se yhteen pieneen ja yhteen isoon palaan. Ja iso pala niin moneen osaan kuin aiot tehdä säikeitä leipääsi (yleensä 4, minulle 3 koska en osaa vielä letittää neljällä!). Tee sama pienelle taikinapalalle. Letitä isot säikeet asiaankuuluvasti ja pienet säikeet sen jälkeen. Siirrä pieni palmikko ison palmikon päälle ja kiinnitä hyvin päistä. Anna kohota peitettynä noin 30 minuuttia. Voitele leipä kananmunalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia ja vähennä lämpö sitten 175 asteeseen. Jatka paistamista n. 30 minuuttia tai tarvittaessa enemmän. Pidä huolta siitä että leipä paistuu tasaisesti, koska se voi olla haastavaa sen ollessa niin isokokoinen! Jäähdytä leipä ritilällä peitettynä ja syö mahdollisimman tuoreena. Säilyy noin 3 vuorokautta ja voidaan myös pakastaa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti