19. toukokuuta 2014

Seesamsämpylät

Sain uusimman Leivotaan lehden (nro 3/2014) hyppysiini ja aloin heti unelmoida näistä sämpylöistä, sillä olen viime aikoina ollut aika hurahtanut seesaminsiemeniin. Niitä on helppo lisätä pikkuisen (tai miksei paljonkin) taikinaan kuin taikinaan antamaan vähän pähkinäistä makua. Näistä sämpylöistä tuli todella herkullisia juuri siemenien ja tumman siirapin ansiosta! Kuoresta tuli rapsakka ja sisuksesta pehmoinen korkean paistolämpötilan ansiosta. 


Seesamsämpylät (2 pellillistä)

25 g hiivaa
4 dl kädenlämpöistä maitoa
2 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl tummaa siirappia
½ dl vehnänalkioita
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja

Pinnalle
Seesaminsiemeniä

Liuota hiiva maitoon ja lisää sekaan suola, öljy, siirappi, vehnänalkiot ja täysjyvävehnäjauhot. Sekoita huolellisesti. Lisää sitten vähitellen sekaan vehnäjauhot ja vaivaa voimakkaasti. Kohota taikinaa liinan alla noin 45 minuuttia. Jaa taikina noin 20 palaan ja pyörittele sämpylöiksi. Asettele sämpylät leivinpaperoiduille pelleille ja sivele vedellä. Ripottele sämpylöiden pinnalle haluamasi määrä seesaminsiemeniä. Kohota jälleen liinan alla noin 30 minuuttia. Paista sämpylät 250 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti