25. toukokuuta 2014

Spelttisämpylät suolatuilla auringonkukansiemenillä

Spelttijauho ovat pöllynneet meidän keittiössä jo jonkin aikaa, mutten todellakaan sanoisi olevani vielä mikään expertti sen suhteen. Tiedän että spelttijauhoilla leipoessa taikina jätetään tavallista löysemmäksi, mutta tässä Kotileipuri-kirjasta otetussa reseptissä ei alunperin olisi spelttijauhojen lisäksi ollut muita jauhoja ollenkaan. Mielestäni taikina oli kuitenkin sen verran vellimäistä että lisäsin siihen hieman tavallisia jauhoja, ihan jo senkin vuoksi että taikinasta voisi ylipäätään muotoilla sämpylöitä eikä se lyssähtäisi ihan kasaan. Näitä sämpylöitä olen jo muutaman kerran pyöritellyt, ja ne maistuvatkin aina erityisen hyviltä. Kokonaisuuden kruunaavat kuitenkin itse suolatut auringonkukansiemenet, jotka ovat koukuttavia jo sellaisenaankin!


Spelttisämpylät suolatuilla auringonkukansiemenillä (2 pellillistä)

50 g hiivaa
4 dl kädenlämpöistä vettä
250 g maitorahkaa
½ dl öljyä
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
5 dl kokojyväspelttijauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Pinnalle
2 dl auringonkukansiemeniä
½ dl suolaa
1 l vettä

Suolaa auringonkukansiemenet hyvissä ajoin esimerkiksi edellisenä päivänä. Kiehauta vesi ja suola kattilassa ja lisää kuorettomat auringonkukansiemenet. Laske lämpöä ja anna siementen kiehua hiljalleen n. 1 tunnin ajan. Siivilöi siemenet (älä huuhtele!) ja levitä ne kuivumaan esimerkiksi leivinliinan tai leivinpaperin päälle yhdeksi kerrokseksi. 

Valmista taikina liuottamalla hiiva veteen. Lisää maitorahka, öljy, hunaja, suola ja suurin osa jauhoista. Alusta tasainen taikina ja anna kohota n. 30 minuuttia. Vaivaa taikina ja leivo siitä tanko. Leikkaa tanko noin 20 palaan ja kasta palojen leikkuupinta auringonkukansiemeniin. Nosta sämpylät leivinpaperoiduille pelleille ja kohota liinan alla n. 30 minuuttia. Paista sämpylät 225 asteisessa uunissa 10-12 minuuttia ja jäähdytä ritilän päällä. Sämpylät säilyvät muovipussissa tai leipälaatikossa muutaman päivän ja ne voi hyvin myös pakastaa!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti