24. toukokuuta 2014

Tortano eli italialainen täytetty leipä

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 

Päivällisaikaan sitä on usein jo sen verran väsähtänyt, että on helpompi vain heittää pasta kiehumaan ja pikaisesti keitellä sille joku kastike, mutta lounaan kanssa jaksaa leikitellä paremmin. Haastoin itseni leipomaan jotain suolaista - jotain muuta kuin leipää! Uusimmassa Leivotaan-lehdessä (nro 3/2014) oli herkulliselta näyttävän italialaisen tortano-leivän resepti, jota piti päästä heti testailemaan. Meidän perheen lihattomaan versioon ei kinkkua tullut, mutta leipä oli kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan älyttömän maukas ja mehevä! Durumvehnäjauhot ja tavalliset vehnäjauhot korvasin käyttämällä pelkkiä hiivaleipäjauhoja, ja luulenpa että tulos oli ihan yhtä hyvä näinkin. Tortano oli sen verran houkutteleva ilmestys, etten älynnyt ottaa siitä kuvaakaan ennen kuin se oli jo puoliksi syöty! Hups...



Italialainen tortanoleipä (1 leipä)

25 g hiivaa
4 dl kädenlämpöistä maitoa
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
7-8 dl hiivaleipäjauhoja

Täyte

200 g mozzarella-juustoa
½ prk aurinkokuivattuja tomaatteja
tuoretta ja kuivattua oreganoa maun mukaan

Liota hiiva maitoon. Lisää joukkoon öljy, hunaja ja suola. Lisää vähitellen jauhoja ja vaivaa taikina sileäksi ja kimmoisaksi. Kohota liinan alla 45 minuuttia. Kauli taikina suorakaiteeksi jauhotetulla alustalla ja levitä taikinalle tasaisesti täyteainekset. Rullaa taikina pitkältä sivulta ja käännä kranssin muotoiseksi. Sulje saumakohdat huolella. Kohota leipää liinan alla leivinpaperoidulla pellillä 30 minuuttia. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Työnnä leipä uuniin ja laske lämpö 200 asteeseen. Paista 20-28 minuuttia ja varmista, että leipä paistuu täysin kypsäksi eikä jää keskiosasta/pohjasta raa'aksi. Jos leivän pinta tummuu liikaa paiston aikana, voit peittää sen esimerkiksi leivinpaperilla. Jäähdytä ritilällä ja tarjoile lämpimänä!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti