19. toukokuuta 2014

Valkosuklainen marjatäytekakku

Rakas pikkusiskoni täytti 18 vuotta ja sain kunnian tehdä hänelle syntymäpäiväkakun! Olemme oikea suklaasuuparivaljakko, mutta tällä kertaa sain kokeilla jotain aivan muuta siskoni toivoessa raikasta ja marjaista tai hedelmäistä kakkua juhliinsa! Yhdistelin tähän kakkuun ideoita monista lähteistä, halusin sen olevan tarpeeksi makea (valkosuklaa!), mutta kuitenkin kirpsakka ja raikas (sitruunatahna! Vadelmat! Lime!). Aivan ihanan mansikkavalkosuklaatäytteen ohjeen otin Suklaapossun blogista, kiitos hänelle aivan erinomaisesta liivatteettomasta täyttestä! Kakku kävi hyvin kaupaksi ja minulle jäi sellainen fiilis, että kakkuja olisi mahtavaa tehtailla jatkossakin... Saa nähdä miten käy!




Valkosuklainen marjatäytekakku


Pohja
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Mansikka-valkosuklaatäyte
2,5 dl vispikermaa
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
350 g mansikoita soseena
1,25 g hillo-marmeladisokeria
1 limen raastettu kuori
5 rkl limen puristettua mehua

n. 1 dl appelsiinimehua
n. 1 dl sitruunatahnaa
20 g hasselpähkinärouhetta

Vadelma-voikreemi 
n. 220 g suolatonta voita
n. 300 g tomusokeria
3-4 rkl vadelmasosetta siivilöitynä

Valkosuklaakuorrute
200 g valkosuklaata
3/4 dl kermaa
(1 rkl suolatonta voita)

Marengit
115 g sokeria
2 kananmunanvalkuaista
20 g hasselpähkinärouhetta

Lisäksi tuoreita vadelmia koristeluun

Pohjan voi valmistaaa jo 1-2 päivää etukäteen: Voitele halkaisijaltaan 24 cm:n kakkuvuoka ja jauhota korppujauhoilla tai vuoraa leivinpaperilla. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi kuivat aineet sekaan ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 35-40 minuuttia, keski- tai alatasolla. Jos kakku tummuu paiston aikana liikaa, peitä se esimerkiksi leivinpaperilla. Tarkista kakun kypsyys tikulla tai veitsellä. Anna kakun jäähtyä hetken vuoassaan ja kumoa se sitten. Säilytä kakkupohja tiiviisti kelmuun käärittynä jääkaapissa.

Tässä välissä on hyvä valmistaa sitruunatahna valmiiksi jääkaappiin. Paahda 40 g hasselpähkinöitä kuumalla ja kuivalla paistinpannulla varovasti, kunnes ne tuoksuvat pähkinäisiltä ja niiden kuori alkaa irtoilla. Varo polttamasta pähkinöitä! Jäähdytä ja rouhi pähkinät. Puolet pähkinöistä tulee kakun väliin ja puolet marenkien päälle.

Valmista marengit: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vatkaten puolet sokerista. Vatkaa yhä ja lisää vähitellen loppu sokeri joukkoon. Pursota marengit leivinpaperoidulle pellille ja ripottele niiden pinnalle hiukan hasselpähkinärouhetta - älä kuitenkaan liioittele rouheen suhteen, sillä liika paino saa marengit romahtamaan. Paista marenkeja 100 asteisessa uunissa noin 1 tunnin ajan. Varo etteivät marengit tummu liikaa! Anna jäähtyä ja säilytä ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä koristeluun saakka.

Täytteeseen tulevan hillon voi valmistaa jo päiviä etukäteen: Soseuta mansikat. Raasta limen kuori ja purista sen mehu. Lisää mansikat kattilaan sokerin ja limen raasteen ja mehun kanssa. Lämmitä sekoitellen ja anna seoksen kiehua hiljalleen noin 4 minuuttia. Jäähdytä seosta hiukan ja purkita se sitten lasipurkkiin. Säilytä jääkaapissa kunnes jatkat täytteen tekoa seuraavasti: Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa noin 15 sekuntia kerrallaan. Vatkaa kerma paksuksi ja lisää siihen vatkaten tuorejuusto. Vatkaa sekaan nyt myös mansikkahillo ja lisää lopuksi valkosuklaa myös koko ajan vatkaten.

Täytä samana tai edellisenä päivänä kakku: Leikkaa kakkupohja kolmeen samankokoiseen osaan. Jos käytit paistossa irtopohjavuokaa, voit nyt täyttää kakun käyttäen apuna vuoan reunarengasta, jonka voit vuorata vielä leivinpaperilla. Itse käytin apuna myös irtopohjavuoan pohjaa, joten periaatteessa laitoin kakun takaisin samaan vuokaan, jossa olin sen paistanutkin. Aseta reunarengas esimerkiksi tarpeeksi ison lautasen päälle ja laita sitten alin kakkupohja renkaan sisälle. Kostuta pohja ensin maltillisesti appelsiinimehulla. Sivele pohjan pinnalle puolet sitruunatahnasta ja ripottele sen pinnalle hasselpähkinärouhetta. Lisää sitten puolet mansikka-valkosuklaatäytteestä, joka voi tässä vaiheessa olla vielä aika juoksevaa, mutta jähmettyy kyllä jääkaapissa. Lisää sitten keskimmäinen kakkupohja, kostuta se ja täytä samalla tavalla. Lisää lopuksi päällimmäinen kakkupohja ja kostuta myös se. Siirrä täytetty kakku jääkaappiin jähmettymään esimerkiksi seuraavaan päivään asti.

Valmista vadelma-voikreemi: Siivilöi tomusokeri kulhoon. Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi ja lisää vähitellen tomusokeri sen joukkoon. Vatkaa, kunnes seos on pehmeää ja sileää. Lisää lopuksi vadelmasose ja vatkaa tasaiseksi. Kreemin levittäminen kakun pinnalle on paljon helpompaa, jos käytät tarpeeksi huoneenlämpöistä voita! Tarkkaile kreemin koostumusta ja tarvittaessa lisää joko vadelmasosetta tai tomusokeria omien tarpeittesi mukaan. Nyt voit kuorruttaa kakun!

Ota kakku jääkaapista ja irrota irtopohjavuoan reunarengas. Siirrä kakku haluamallesi tarjoilualustalle ja kuorruta se varovaisesti vadelmakreemillä. Voit ensin tehdä ohuen kerroksen, joka sitoo kakkupohjan murut ja siirtää kakun sitten jääkaappiin hetkeksi jähmettymään. Kuorruta kakku sen jälkeen loppuun asti ja siirrä jälleen jääkaappiin odottamaan valkosuklaakuorrutetta ja muita koristeita.

Tee valkosuklaakuorrute: Lämmitä kerma lämpöiseksi (ei kuumaksi!) ja sulata valkosuklaa varovasti mikrossa noin 15 minuuttia kerrallaan. Kaada kerma suklaan sekaan ja sekoita tasaiseksi. Lisää halutessasi nokare voita kiiltoa antamaan. Anna kuorrutteen jäähtyä hetken ja kaada se sitten vadelmakreemillä kuorrutetun kakun pinnalle kuvan näyttämällä tavalla. Koristele kakku lopuksi tuoreilla vadelmilla ja marengeilla.






Ei kommentteja :

Lähetä kommentti