26. toukokuuta 2014

Vaniljaiset raparperikätköt

Taannoisesta raparperipiirakasta jäi muutama varsi vielä pakkaseen, joten halusin testata raparperitahnan tekemistä, nyt kun sen ensimmäisen lemon curd -satsin tekeminenkin oli jo turvallisesti takanapäin! Raparperitahnaa voi käyttää ja vastaavia tahnoja ylipäätään voi käyttää todella monimuotoisesti, sillä niitä voi sujautella monenlaisten täytekakkujen väliin ja ne kestävät myös paistamisen. Uudenlaisen käyttötavan tällaiselle tahnalle keksin kun halusin testata Hummingbird bakeryn (kirjasta Leivonnaisia herkkusuille) suosituimman kuppikakkureseptin JA testata raparperitahnaa, samassa leivoksessa siis. Lopputulos olisi ollut ilman raparperia mielestäni aika äklömakea, mutta tahnasta leivos sai sopivan piristysruiskeen! Tosi helppoa, tosi hyvää!


Kuppikakut (12 kpl)

120 g  vehnäjauhoja
140 g  sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
40 g voita
1,2 dl maitoa
1 kananmuna
1/4 tl vanilja-aromia (tai 1 tl vaniljasokeria tai vähemmän aitoa vaniljaa)
Tomusokeria pinnalle

Raparperitahna

400 g pilkottuja raparperinvarsia
4 keltuaista
1 dl sokeria
30 g voita

Valmista ensin raparperitahna, sillä se säilyy jääkaapissa rasiassa vähintään muutaman päivän. Sen voi myös pakastaa myöhempää käyttöä varten. Laita raparperinpalat kattilaan ja keitä ne pehmeiksi. Halutessasi soseuta raparperit sauvasekoittimella. Siirrä kattila liedeltä sivuun jäähtymään. Sillä aikaa vispaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi erillisessä kulhossa. Siirrä kattila takaisin liedelle ja kaada koko ajan sekoittaen joukkoon keltuaisvaahto. Sekoita koko ajan ja keitä seosta kunnes se on paksuuntunut. Ota sitten kattila liedeltä ja lisää voi. Sekoita kunnes se on sulanut joukkoon.

Valmista kuppikakut mittaamalla jauhot, sokeri, leivinjauhe, suola ja voi kulhoon ja sekoita ne murumaiseksi seokseksi. Lisää vähitellen joukkoon maito ja vatkaa, kunnes maito on juuri ja juuri sekoittunut muiden ainesten joukkoon. Vatkaa pienessä kulhossa kananmuna ja vanilja-aromi ja kaada seos sitten taikinan sekaan. Vatkaa, kunnes ainekset ovat sekoittuneet, mutta älä vatkaa liikaa. Lusikoi taikina muffinivuokiin ja paista 170 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. Tarkista kakkujen kypsyys tikulla tai veitsellä. Anna muffinien jäähtyä ja leikkaa niiden keskiosasta pieni tappimainen osa pois. Täytä näin syntynyt kolo haluamallasi määrällä raparperitahnaa ja paina vielä tappi takaisin päälle. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti