13. kesäkuuta 2014

Mustaherukkainen valkosuklaajuustokakku

Innostun helposti leivontakirjoista, joissa on kauniisti kuvitettuja reseptejä ja joukossa vähän epätavanomaisempiakin leivonnaisia. Useat reseptikirjat toistavat toinen toisiaan, mutta nyt minulla kyllä nappasi kun sain käsiini Fiona Cairnsin Seasonal baking -kirjan! Testaukseen pääsi heti tämä mustaherukkainen juustokakku, jonka hyydyttämiseen ei tarvinnut liivatetta tai vastaavaa ainetta. Kehoitan kuitenkin käyttämään mahdollisimman rasvapitoista ranskankermaa, sillä vähärasvaisimmat ja juoksevat versiot saattavat tehdä kakusta liian pehmeän. Ja pehmoinen kakusta tulikin, oikein suussa sulava! Mustaherukkakuorrutetta voi halutessaan tehdä enemmänkin ja tarjoilla sen esimerkiksi pienestä kaatimesta kakun kera, sillä muutoin kakku on todella makea. Vielä yksi varoituksen sana: vaikka kakku onkin superhyvää, ei sitä kuitenkaan kannata syödä kerralla aivan yletöntä määrää...



Mustaherukkainen valkosuklaajuustokakku (n. 8 annosta)

100 g suolatonta voita
250 g (gluteenittomia) digestive-keksejä
300 g valkosuklaata
250 g mascarponea
50 g tomusokeria
3 dl ranskankermaa
n. 67 g mustaherukoita (kolmasosa 200 g pakasteherukkapussista)
33 g sokeria (itse käytin osan fariinisokeria, osan taloussokeria)

Leivinpaperoi halkaisijaltaan 23-senttinen irtopohjakakkuvuoka. Sulata voi mikrossa ja anna sen jäähtyä huoneenlämmössä. Sillä aikaa murskaa digestive-keksit hienoiksi muruiksi esimerkiksi pakastuspussissa, Yhdistä jäähtynyt voisula ja keksinmurut ja painele ne tiiviisti kakkuvuoan pohjalle. Siirrä vuoka jääkaappiin ja anna sen olla siellä vähintään 1 tunnin ajan.
Valmista sillä aikaa mustaherukkakuorrute, joka sekin säilyy hyvänä jääkaapissa ainakin vuorokauden ajan. Laita mustaherukat kattilaan sokerin kanssa, lisää myös 1 rkl vettä. Keitä seosta miedolla lämmöllä muutama minuutti ja soseuta se sitten. Siivilöi seos tiheän siivilän läpi.  
Kun keksipohja on jähmettynyt tarpeeksi, sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Pane suklaa syrjään jäähtymään ja sillä aikaa sekoita mascarpone ja tomusokeri tarkasti keskenään. Lisää joukkoon ranskankerma ja jäähtynyt valkosuklaa. Levitä seos sitten keksipohjan päälle ja siirrä kakku jälleen jääkaappiin jähmettymään useaksi tunniksi tai vaikka seuraavaan päivään. Juuri ennen tarjoilua ota jähmettynyt kakku pois jääkaapista ja irrota se vuoasta varovasti. Levitä kakun pinnalle sitten mustaherukkaseos. Voit koristella kuviota tarkemmin vielä esimerkiksi veitsenkärjellä pyöritellen.



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti