12. kesäkuuta 2014

Rommi-suklaatäytekakku

Sain kunnian leipoa isäni 55-vuotissyntymäpäiväksi suklaakakun ja päätinkin maustaa täytekakun aikuiseen makuun sopivasti rommilla. Makuyhdistelmien suunnittelu on täytekakkujen tekemisessä se kaikista mielenkiintoisin vaihe, ja päätinkin vähän kikkailla ja keitellä kakun väliin myös mustaherukkahillon. Kakkupohja, joka on muuten Suklaapossun blogista, oli niin suklainen ja täyteläinen että hillon maku ei päässyt mielestäni tarpeeksi esille. Toisaalta mustaherukka on todella vahvan makuinen marja ja liiallinen määrä sitä voisi puolestaan varastaa show'n suklaalta. No, seuraavaa mustaherukkarommisuklaakakkua odotellessa siis... Olisin halunnut koristella kakun pelkästään tryffeleillä, joista puolet olisin kieritellyt kaakaojauheessa ja puolet tomusokerissa. Käyttämäni resepti teki tryffelimassasta kuitenkin niin pehmeää, että tomusokeri suli tryffelien pinnalle ja ainoastaan kaakaotryffelit säilyivät nätin näköisinä, vaikkakin nekin piti kieritellä kertaalleen kaakaojauheessa. Jos itse onnistut tekemään kaikista tryffeleistäsi täydellisiä, niin niitä riittää varmasti tarjottavaksi myös ihan sellaisenaankin! 


Rommisuklaatäytekakku (n. 23cm halkaisijaltaan)

Pohja
125 g voita
50 g tummaa suklaata 
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Rommitäyte ja -kuorrute
n. 340 g tummaa suklaata
3,75 dl kuohukermaa
3 rkl tummaa rommia

Mustaherukkatäyte
200 g mustaherukoita
66 g hillo-marmeladisokeria

Tryffelit
n. 225 g tummaa suklaata
60 g suolatonta voita
2 dl kuohukermaa
muutama pisara tummaa rommia tai vanilja-aromia
kaakaojauhetta koristeluun

Tee ensimmäisenä tryffelit, sillä ne säilyvät hyvin pakattuina jääkaapissa jopa viikon. Laita suklaa, voi ja kuohukerma vesihauteeseen ja sekoita jatkuvasti. Lisää joukkoon vanilja-aromi tai rommi. Sekoita hyvin ja kaada sitten matalaan astiaan ja jääkaappiin jähmettymään, jopa seuraavaan päivään. Kun seos on jähmettynyt tarpeeksi, muotoile siitä palloja joko lusikoilla, palloraudalla tai sormin. Kun tryffeliseos pehmenee sormissasi liiaksi käsittelyn aikana, siirrä se taas jääkaappiin jähmettymään. Muotoile massasta palloja ja kierittele ne sitten kaakaojauheessa. Säilytä tryffelit hyvin pakattuna jääkaapissa kakun koristeluun asti ja tarvittaessa kierittele vielä kertaalleen kaakaojauheessa.

Seuraavaksi kannattaa tehdä mustaherukkatäyte. Kiehauta kattilassa 200 g mustaherukoita (1 pakastepussi). Soseuta marjat ja valuta ne siivilän läpi, jotta saat kuoret ym. seoksesta pois. Lisää soseutettu ja siiviköity mustaherukkaseos takaisin kattilaan ja lisää n. 66 g hillo-marmeladisokeria (viidesosa hillo-marmeladisokeri purkista, jossa on 330 g). 

Tee kakkupohja samana päivänä täyttämisen kanssa. Aloita pohjan tekeminen vuoraamalla (n. 23 halkaisija) irtopohjakakkuvuoka leivinpaperilla. Sulata sitten voi ja suklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit sekä munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa. Kaada taikina vuokaan ja paista 170 asteisessa uunissa noin 55 minuuttia, tai kunnes kakkuun tökättyyn tikkuun/veitseen ei jää enää taikinaa. Laita folio kakun päälle paiston loppupuolella jottei kakun pinta pala. Anna jäähtyä.

Kakun jäähtymisen aikana voit valmistaa rommitäytteen. Paloittele suklaa kulhoon ja lämmitä rommi ja kerma kattilassa kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, kaada se heti suklaan päälle ja anna seistä minuutin ajan. Sekoittele seosta sitten niin kauan, että se on tasaista ja kiiltävää. Anna täytteen jäähtyä huoneenlämmössä, kunnes se on levitettävää. Halutessasi voit vatkata jäähtynyttä kuorrutetta saadaksesi siihen kuohkeutta. Käytä n. 2/3 rommitäytteestä kakun väliin ja loppu kakun päälle levitettäväksi. 

Jaa jäähtynyt kakkupohja veitsellä kolmeen osaan. Voit kostuttaa kakkupohjat halutessasi esimerkiksi vaniljasokerilla maustetulla maidolla, mutta kakkupohja on kostea jo itsessään, joten kostutusta ei välttämättä tarvita. Levitä alimmalle kakkupohjalle puolet mustaherukkatäytteestä ja sitten rommitäytettä. Lado päälle uusi kakkupohja ja toista käsittely. Nosta viimeiseksi päälle päälimmäinen kakkupohja ja halutessasi kostuta vielä se. Jos et kuorruta kakkua välittömästi, siirrä se jääkaappiin hyvin peitettynä kuorrutukseen asti. 

Kuorruta kakku lopulla rommisuklaatäytteellä. Voit ensin sivellä kakun pintaan ohuen kerroksen rommisuklaakuorrutetta ja siirtää kakku sitten hetkeksi jääkaappiin. Ohut suklaakuorrute kerros sitoo kakun muruset itseensä ja seuraavan kuorrutekerroksen levittäminen on paljon helpompaa. Jos kuorrutetta jää yli, voit pursottaa siitä koristeita kakun pinnalle. Asettele lopuksi myös tryffelit kakun päälle. Supersuklainen kakku on valmis syötäväksi!



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti