30. kesäkuuta 2014

Spelttinäkkileipä

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 

Keittiökaapissamme on iät ja ajat ollut paketti hyvää luomuspelttinäkkileipää, mutta nyt kun se viimein näyttää loppumisen merkkejä, oli aika leipoa ensimmäistä kertaa näkkileipää! Reseptin tähän maukkaaseen rosmariinilla maustettuun spelttinäkkileipään poimin Charlotte Jenkinsonin todella monipuolisesta Leivän juurilla -kirjasta. 


Spelttinäkkileipä (muutama pellillinen)

1 tl rosmariinia
25 g hiivaa
2½ dl maitoa
1½ tl suolaa
1 tl juoksevaa hunajaa
3 dl (180 g) spelttijauhoja
2 dl (110 g) karkeita ruisjauhoja
1½ dl (90 g) vehnäjauhoja
½ dl vehnäleseitä

Koristeluun
2½ dl auringonkukansiemeniä
2½ tl rosmariinia
(2 tl sormisuolaa)

Hienonna rosmariini. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää joukkoon rosmariini, suola, hunaja ja suurin osa jauhoista - säästä osa leipomiseen. Vaivaa taikinaa käsin noin 5 minuuttia. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia. Kauli puolet taikinasta noin 40 cm x 40 cm kokoiseksi palaksi. Ripottele pinnalle koristeet ja kauli vielä uudelleen (jotta siemenet painuvat taikinaan eivätkä varise valmiilta näkkileivältä pois). Käytä viimeiseen kaulitsemiseen kuviokaulinta tai vaihtoehtoisesti tavallista kaulinta, jonka jälkeen pistelet taikinaan reikiä haarukalla. Leikkaa levystä taikinapyörällä haluamasi mallisia näkkileipiä ja nosta ne leivinpaperoidulle pellille vierekkäin. Toista sama toiselle puolelle taikinasta. Paista näkkileipiä 250 asteisessa uunissa 6-7 minuuttia ja anna jäähtyä ritilällä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti