13. elokuuta 2014

Kuningatartäytekakku

Sain kunnian leipoa lapseni kahdelle mummille yhteisen syntymäpäiväkakun. Toiveena oli raikas kakku, jossa olisi hedelmiä tai marjoja, miksei kumpaakin! Ajatukseni alkoi heti laukata ja muistin lainanneeni taannoin kirjastosta inspiroivan Kakkujen kuningattaret -nimisen kirjan, jossa on kakkuohje vuoden jokaiselle viikolle (huh heijaa!). Kesäkuukausia selatessani törmäsin kesäpäivän kakkuun, jonka kukkaisesta ulkonäöstä innostuin. Neilikoiden lisäksi tämä kuningatarkakku sai kyseisestä reseptistä itselleen kuorrutteen ja mustikkatäytteen. Myös murusteltua halvaa kakkukerroksien välissä oli pakko kokeilla, sillä kyseiset mummut tykkäävät halvasta valtavasti... Suklaapossun  blogista poimin taas liivatteettoman vadelmamoussen kakun väliin, vaikkakin korvasin osan vadelmista mansikoilla. Tulipahan ensimmäistä kertaa elämässä ostettua vaniljakreemijauhetta, ja ainakin tässä vadelmamoussereseptissä se toimi todella hyvin! Vielä lisäripaus raikkautta kakkuun päätyi itse keittämäni inkiväärisiirapin myötä, jota on kyllä jääkaapissa vielä sen verran, että enköhän julkaise joskus lähiaikoina jonkun reseptin siihenkin liittyen... Tästä kakusta tuli joka tapauksessa todella onnistunut ja syntymäpäiväsankarit kiittelivät sitä vuolaasti. Kyllä omaa sydäntä lämmittää kun joskus onnistuu ilahduttamaan jotakuta näin! Hyvää syntymäpäivää, muorit! 


Kuningatartäytekakku (n. 12 annosta)

Kakkupohja
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja

Väliin

Vadelmamousse
2.5 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa 
3 dl vadelmasosetta (voit korvata osan vadelmasoseesta mansikkasoseella)
2 rkl sokeria 
1-1.5 dl Miletti Vaniljakreemijauhetta

Mustikka-sitruunatäyte
1 sitruunan mehu
½ sitruunan raastettu kuori
1½ dl vettä
2 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
2 dl mustikoita

Lisäksi
n. 2 dl mansikkahilloa (käytin itse omatekemääni mansikka-inkiväärihilloa)
n. 75 g halvaa 

Kostutukseen
1-2 rkl rommia 
hieman inkiväärisiirappia

Kuorrute
5 dl kuohukermaa
250 g rahkaa

Koristeluun
Neilikoita tai muita söytäviä kukkia, mielellään luomuna
Mintun lehtiä




Jos aiot tehdä täytteen 2 dl:n mansikkahillon itse, se kannattaa toki valmistaa ensimmäisenä, sillä se säilyy jääkaapissa lasipurkissa kakuntekoon asti.
Voit valmistaa kakkupohjan edellisenä päivänä, kunhan myös täytät sen sinä päivänä. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan n. 24 cm leveä pyöreä kakkuvuoka. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja kääntele ne kevyesti muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa n. 50-55 minuuttia. Jos kakku tummuu paistaessa pinnalta liikaa, peitä se esimerkiksi alumiinifoliolla tai leivinpaperilla. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Ota kypsä kakku uunista ja anna levähtää vuoassa 5 minuuttia. Kumoa se sitten ritilälle jäähtymään kokonaan ennen täyttämistä. 

Valmista täytteistä ensin mustikka-sitruunatäyte, sillä sen tulee jäähtyä täysin ennen kakun täyttämistä. Sekoita sitruunamehu, kuoriraaste, vesi, sokeri ja perunajauhot kattilassa. Kiehauta, sekoittele ja nosta kattila heti liedeltä kun se sakeutuu. Sekoita joukkoon mustikat ja anna jäähtyä. 
Valmista sitten vadelmamousse. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon maitorahka, vadelmasose ja sokeri. Lisää vähitellen joukkoon vaniljakreemijauhe ja tarkkaile sen koostumusta. Mousse kyllä hyytyy kakun välissä vielä lisää, joten älä lisää kreemijauhetta liikaa. 
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan. Kostuta alin kerros rommilla ja levitä sitten ohut kerros mansikkahilloa. Lisää sitten puolet mustikka-sitruunatäytteestä ja sen päälle vielä vadelmamoussea. Murusta vadelmamoussen päälle vielä puolet halvasta. Lisää keskimmäinen kakkupohja ja sivele sille mansikkahilloa, mustikkatäytettä, vadelmamoussea ja vielä loppu halva. Laita vielä päälle viimeinen kakkupohja ja kostuta sitä hieman inkiväärisiirapilla. Voit kuorruttaa kakun heti tai siirtää sen jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai vaikka yön yli. Muista tällöin peittää se kunnolla esimerkiksi kelmulla. 

Kuorruta kakku juuri ennen tarjoilua. Valmista kuorrute vatkaamalla kerma löysähköksi vaahdoksi ja lisää joukkoon sitten maitorahka. Sekoita tasaiseksi ja levitä kuorrute kakun pinnalle mahdollisimman tasaisesti. Koristele kakku syötävillä kukilla ja lehdillä. Tarjoile!




1 kommentti :

  1. Ihana, raikas kakku:) Kiitos, Amppu! T. Äitimuori ( kolmas yritys saada lähetettyä tämä kommentti;))

    VastaaPoista