6. elokuuta 2014

Mantelikeksit (gluteeniton)

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 


Olen tainnut kohdata elämäni ainakin toistaiseksi parhaan keksikirjan, nimittäin Martha Stewartin yksinkertaisesti nimetyn teoksen Cookies. Kirja on paksumpi kuin suurinkaan suklaahippukeksi ja sisältää kaikenlaisia keksejä laidasta laitaan: perinteistä ja uutta, suolaista ja makeaa jne. Kirjan ainoa huono puoli lienee se, että se on amerikkalainen ja täten myös mittayksikkönä monessa reseptissä on cup. No, mitäs sekään haittaa kun mitat voi netissä kätevästi muuttaa deseiksi ja kun tarjolla on näinkin yksinkertainen resepti! Näiden keksien taikina maistui kyllä jo itsessään niin hyvältä että oli melkein sydäntäsärkevää enää paistaa sitä, mutta lopputulos oli kuitenkin varsin tyydyttävä. Rapea, makea mantelikeksi, ja täysin ilman vehnäjauhoja!


Mantelikeksit (n. 12 kpl)

5½ rkl mantelitahnaa
1,2 dl tomusokeria (enemmän tarpeen mukaan)
ripaus suolaa
1 iso valkuainen
1/4 tl vanilja-aromia

Koristeluun
Mantelilastuja tai puolitettuja manteleita
Tomusokeria

Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Sekoita mantelitahna, sokeri ja suola esimerkiksi monitoimikoneessa. Sekoita keskinopeudella, kunnes seos on murumaista (n. 3 min). Lisää tarvittaessa lisää tomusokeria. Lisää valkuainen ja vanilja. Sekoita kunnes seos on sileää ja paksua, noin 3 minuutin ajan. Annostele taikinasta ruokalusikoilla kekoja leivinpaperille. Voit muotoilla kekoja paremmin kostutetuilla käsillä jos haluat kekseistä symmetrisempiä. Jätä keksien väliin laajenemisvaraa. Paina keksien pintaan puolitetut/lastutetut mantelit. Paista n. 20 minuuttia kääntäen peltejä paiston puolivälissä. Anna keksien jäähtyä pellillä ja koristele ne sitten tomusokerilla. Keksit säilyvät huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa n. 3 päivää.


2 kommenttia :

  1. Mitä on mantelitahna? :) Nimim. Epätietoinen maalta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Päivi! Kiva kun olet päätynyt selailemaan blogiani! Mantelitahna jota käytin oli merkkiä Rapunzel ja sitä saa ainakin Ruohonjuuresta http://kauppa.ruohonjuuri.fi/mantelitahna/RAPUNZ-4006040001591/dp
      Olen kuitenkin leiponut tätä reseptiä niin että olen korvannut tuon aika hintavan mantelitahnan sileällä maapähkinävoilla ja laittanut jokaisen keksin pinnalle pari kuoretonta maapähkinää - lopputulos oli aivan yhtä suussasulava mielestäni! Mantelitahnaa voi toki tehdä myös itse jos omistaa tarpeeksi tujun blenderin, hienontaa kuorettomat mantelit ja lisää tarvittaessa vähän rypsiöljyä sekaan ja blendaa sellaisen tahnamaisen koostumuksen. Toivottavasti näistä oli apua Sinulle!

      Poista