21. elokuuta 2014

Minttusuklaakuppikakut

Tällä kertaa oma pikku terassipuutarhani kasvisto sai päättää leipomuksistani. Juuri mikään kasvi ei siellä nimittäin viihdy kirkkaan auringonvalon ja polttavan kuumuuden takia, mutta jostain syystä minttu on kasvanut reheväksi ja kukoistaa oikein kunnolla! Aikomuksenani olikin käyttää sitä leivonnassa, ja Fiona Cairnsin Kahvipöydän kauneimmat kakut -kirjasta löytyi juuri oivallinen lääke puutarhani minttuinvaasioon! En tiedä minkäkokoisia muffinivuokia Fiona-täti on kakuissaan käyttänyt, mutta itse tein tätä ohjetta 3/4 ja sain silti valtavan kasan kuppikakkuja aikaan! Jos siis suunnittelet syöväsi nämä muutaman ihmisen (tai vaikka itsesi) kesken, ehdotan, että suosiolla puolitat reseptin! Juuri jäähtyneinä ja kuorrutettuina, pienen mintunoksan kera, nämä suorastaan sulivat suussa ja saivat paljon kehuja kyläilijöiltä- jotka tosin ovat suklaanystäviä itsekin, joten se ei kaiketi paljoa yllättänyt... Minttu rehottaa kyllä vielä tämänkin projektin jälkeen, joten otan mielelläni vastaan ehdotuksia mihin sitä voisi käyttää. Jospa uskaltautuisin tekemään minttumacaroneja...


Minttusuklaakuppikakut (2 pellillistä, kappalemäärä riippuu muffinssivuokien koosta)

175 g huoneenlämpöistä voita (itse käytin normaalisuolaista voita)
100 g tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 50-60%. Itse tosin käytin yli suosikkiani, 70%)
200 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
100 g mantelijauhetta
275 g tummaa muscovadosokeria
1 tl vanilja-aromia
3 kananmunaa kevyesti vatkattuna
1½ dl piimää

Kuorrute
200 g huoneenlämpöistä suolatonta voita
250 g tomusokeria
piparminttuaromia maun mukaan
vihreää elintarvikeväriä
tuoreita mintunlehtiä koristeluun

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Pane suklaa kulhoon ja kaada päälle 1,2 dl juuri kiehautettua vettä. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut ja siirrä sitten sivuun jäähtymään. 
Sekoita kulhossa keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja mantelijauhe. Vatkaa voi ja sokeri hyvin kuohkeaksi esimerkiksi sähkövatkaimella (n. 5 minuuttia). Sekoita vanilja-aromi kananmunan joukkoon ja kaada kananmunaseos hyvin hitaasti ja samalla vatkaten voi-sokerivaahtoon. Jos seos juoksettuu, lisää 1 rkl vehnäjauhoja. Sekoita sitten joukkoon jäähtynyt suklaa ja piimä. 
Kääntele loput vehnäjauhot hyvin kevyesti seokseen ja jaa se sitten muffinivuokiin. Paista kakkuja uunissa n. 25-30 minuuttia tai kunnes niiden pinta tuntuu kimmoisalta painettaessa. Nosta kakut ritilälle jäähtymään. 

Kuorrutetta varten vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi seokseksi. Lisää piparminttuaromi ja hieman vihreää väriä. Levitä tai pursota kuorrute jäähtyneiden kakkujen pinnalle ja koristele tuoreen mintun lehdillä! Kuppikakut ovat mehevimmillään saman päivän aikana nautittuna, mutta ne säilyvät jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa muutaman päivän. Ota ne silloin vähän ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta kuorrute ehtii pehmetä suussasulavaksi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti