6. elokuuta 2014

Nopeatekoinen piimälimppu

Vaikka joskus tuntuukin, että leivän leipominen on sitä hauskempaa mitä työläämpää se on, on nopeasti leivottavissakin leivissä oma hohtonsa. Hiiva toimii välillä oman mielensä mukaan eikä taikina yhtäkkiä jonkun vaikkapa liian happaman ainesosan takia nousekaan tarpeeksi hyvin, mutta soodalla ja leivinjauheella kohotettuun leipää voi surutta tunkea lähes mitä vain. Niin tuntuu ajattelevan ainakin Leila Lindholm, jonka kirjasta Pala kakkua ja paljon muuta tämän reseptin poimin. Reseptin laatija itsekin kertoo soveltavansa tätä leipäohjetta aika rankallakin kädellä joskus, ja niin tein minäkin. Kun kerran oli kyseessä kunnon pikaleipä, en todellakaan aikonut lähteä kauppaan ostamaan mitään extrakuivahedelmiä, ja  pelkillä rusinoillakin leivästä tuli todella maukasta. Vehnä- ja ruisrouheen taasen korvasin samalla määrällä yön yli turvotettua karkeaa spelttirouhetta. Hasselpähkinätkin loppuivat kesken, mutta kourallinen kurpitsansiemeniä korvasi senkin puutteen. Alhaalla on kirjasta poimittu alkuperäinen ohje, mutta kannattaa toki hyödyntää ne ainekset, mitä omasta kaapista löytyy! Vielä nopeampitekoisemman limpusta esimerkiksi saa kun korvaa kaurahiutaleet, rouheet ja kuivahedelmät samalla määrällä hedelmäistä mysliä!


Nopeatekoinen piimälimppu (1-2 vuokaleipää)

4½ dl viiliä tai paksua piimää
1 dl tummaa siirappia
1 dl kuivattuja aprikooseja tai viikunoita
1 dl hasselpähkinöitä
1 dl rusinoita
1 dl vehnärouhetta
1 dl ruisrouhetta
1 dl kaurahiutaleita
2½ dl karkeita ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl auringonkukansiemeniä
1½ tl suolaa
1½ tl leivinjauhetta
1½ tl soodaa
2 tl leipämausteseosta (e. anista, fenkolia, pomeranssinkuorta...)

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa 1-2 leipävuokaa leivinpaperilla. Sekoita piimä ja siirappi kulhossa. Rouhi hedelmät ja pähkinät karkeaksi. Sekoita niihin rusinat ja muut kuivat aineet. Kaada kuivat aineet piimään ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja sirottele pinnalle kaurahiutaleita. Kypsennä leipää uunin keskiosassa noin 45 minuutin ajan. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti