21. elokuuta 2014

Raparperi- ja mansikkasemifreddo


Kaikkein kovimmat helteet lienevät jo takanapäin, mutta näen viilenevässä säässä myös yhden hyvän puolen: kuumassa keittiössä leipominen ei tunnu enää täydeltä kidutukselta! Vaikka helteellä ei teekään AINA mieli kykkiä uunin läheisyydessä pullia paistellen, niin ei se kuitenkaan tarkoita ettei saisi ollenkaan herkutella. Koska pakastimessani sattui olemaan paljon raparperia ja koska sattui olemaan todella kuuma, päätin testata tätä Leila Lindholmin Vielä yksi pala -kirjasta bongattua semifreddoreseptiä! Leilan resepteissä vilahtelee Italia tuon tuostakin, ja niin tässäkin tapauksessa, vaikkakin italialainen jälkiruoka semifreddo (eli puolijäädyke) onkin tässä versiossa maustettu varsin kotoisasti raparperilla tai mansikalla - minä testasin kumpaakin. Raparperijäätelöä en ole päässyt montaakaan kertaa nauttimaan, joten tämä maistui ainakin omassa suussani todella herkulliselta ja omalaatuiselta. Toisaalta mansikkajäätelö on sen verran suuri klassikko ja tässäkin tapauksessa maistui niin makealta ja hyvältä, että se nousi ainakin omaksi suosikikseni. Ohjeessa oleva jogurtti raikastaa tätä vielä entisestään ja kuumalla kelillä tätä voisi syödä aika isonkin annoksen - jos vain vatsa kestää... Jos aiot tarjoilla kaiken semifreddon kerralla, voit hyvin pakastaa sen isoon vuokaan tai rasiaan. Jos kuitenkin aiot tarjoilla (tai syödä!) jäätelöä muutamana päivänä, pakasta jäädyke mieluummin annoksissa pieniin muovirasioihin ja ota annokset sitten ennen tarjoilua jääkaappiin sulamaan. Helppoa kuin mikä!


Raparperi- tai mansikkasemifreddo (n. 8 annosta)

4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
3 dl paksua kreikkalaista jogurttia (rasvapitoisuus 10%) 

Hilloke
1 litra raparperia tai 1 l mansikoita (tai miksei vaikka sekoitus kumpaakin!)
4 dl sokeria jos käytät raparperia, 2 dl sokeria jos käytät mansikoita, 3 dl jos käytät molempia
(½ dl vettä)

Valmista ensimmäiseksi hilloke, jotta se ehtii jäähtyä ennen ainesten yhdistämistä. Leikkaa raparperi kuorineen n. 2-3 cm mittaisiksi pätkiksi. Keitä raparperipalat sokerin (ja veden, mikäli sitä luulet tarvitsevasi) kanssa kattilassa noin 30 minuutin ajan, mielellään ilman kantta, jotta ylimääräinen vesi haihtuu pois. Raparperin pitää kiehua aivan rikki, joten jos näin ei ole vielä 30 minuutin päästä tapahtunut, voit keittää sitä vielä lisää. Sekoittele välillä, jottei raparperi pala pohjaan. Jäähdytä hilloke ensin huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin jäähtymään kokonaan. Mansikan kanssa toimi samoin.
Jäätelöä varten tarvitset kolme eri vatkauskulhoa. Erota ensin kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan niin, ettei yhtään keltuaista pääse valkuaisten joukkoon. Vatkaa keltuaiset ja puolet sokerista sekä vaniljansiemenet kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma erillisessä kulhossa ja kääntele sitten kreikkalainen jogurtti sen joukkoon. Kääntele kerma-jogurttiseos sitten keltuaisvaahdon sekaan. Vatkaa viimeiseksi valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto varoen seoksen joukkoon. Kääntele sitten vielä jäähtynyt raparperi- tai mansikkahilloke seoksen joukkoon. Kaada jäätelöseos sitten isoon uunivuokaan tai esimerkiksi kannelliseen pakastuksen kestävään muoviastiaan. Siirrä semifreddo astiassa pakastimeen ja jäädytä 3-4 tuntia niin, että se on vielä pehmeää keskeltä. Voit myös pitää semifreddon pakastimessa vaikkapa yön yli, mutta sulata se sitten jääkaapissa n. 1 tunnin ajan kunnes se on puolijäistä.



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti