16. lokakuuta 2014

Hapanjuuripatongit


Ruoka-aika lähestyi, mutta jääkaapista löytyi kauhukseni vain pieni annos kasvissosekeittoa ja vähän halloumijuustoa. Kurnivilta mahoilta säästyttiin kun keksittiin yksissä tuumin pojan kanssa leipoa patonkeja, ensimmäistä kertaa tietenkin! Leila Lindholmin Vielä yksi pala ja uskollinen Kotileipuri -teos kilpailivat siitä, kumman reseptiä käyttäisimme. Leilan siemenpatonki houkutteli, mutta lopulta päädyimme vehnähapanjuureen leivottuihin patonkeihin, koska, no, miksípäs ei. Kun jääkaapista kerran sellainen juuri löytyy, niin onhan sitä käytettävä. Kompensoimme päätöstämme lisäämällä taikinaan hiukan pellavansiemenrouhetta. Jos terveellisempiä känttyjä kaipaa, voi vehnäjauhoista ainakin osan korvata täysjyväjauhoilla, tai vaikka kaikki, vaikkakin omalla vastuulla. Me neljän seinän sisällä luuhanneet nuhanenät emme jaksaneet paljoakaan tällä kertaa improvisoida, mutta patongeista tuli heti ensiyrittämällä todella rapeita ja maukkaita! Oma yksityinen ruokakriitikkoni, aviomieheni, antoi näille armollisesti 5-/5 arvosanaksi, heh heh. Patongin paistamisessa olennaisinta varmaankin on juuri tuo paisto: uunin on oltava todella kuuma ja mielellään kiertoilmalla, jotta pinta paistuu rapeaksi, mutta sisus jää ihanan pehmeäksi. Nam! Hapanjuuripatongit (4 kpl)

25 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
1½ dl vehnähapanjuurta
2 tl suolaa
½-1 dl pellavansiemeniä tai pellavansiemenrouhetta
1,3-1,4 dl erikoisvehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hapanjuuri, pellavansiemenet ja suurin osa vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes se on tasaista ja lisää vähitellen loput tarvittavat vehnäjauhot. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa n. 1 tunnin ajan. Kumoa taikina sitten jauhotetulle tasolle ja jaa neljään osaan. Painele taikinasta pitkulaisia suorakaiteita ja kääri suorakaiteet sitten rullalle niin, että ne ohentuvat päistään. Nosta näin muotoillut patongit pellille leivinpaperin päälle. Tee leipiin terävällä veitsellä vinoviiltoja tai yksi iso viilto pituussuunnassa. Kohota leipiä peittämättä noin 10 minuuttia. Lämmitä uuni 275 asteeseen. Siirrä leivät uunin keskiosaan paistumaan ja paista 15-20 minuuttia. Jäähdytä patongit ritilällä peittämättä. Syö patongit mielellään paistotuoreena, mutta voit halutessasi myös pakastaa ne, 2-3 kuukaudeksi. Lämmitä sulatetut patongit uunissa jotta ne saavat jälleen rapean pinnan. 
2 kommenttia :

 1. - Hapanjuuripatongit (4 kpl)

  - 25 g hiivaa

  Huomaako kukaan mitään kummallista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei huomaa, eri juttu tietenkin jos patonkien otsikko olisi "hiivattomat patongit", ne vasta herkullisia olisivatkin! Reseptissä käytetään vehnähapanjuurta, siitä siis nimi!

   Poista