5. lokakuuta 2014

Kookoskierteiset browniet

Suklaa ja kookos ovat ainakin minun mielestäni ihan lyömätön yhdistelmä! Kun pienenä kaikki kaverit halusivat lauantai-karkkipusseja ja kirpeitä aakkosia, minä valitsin karkkihyllystä usein kaikista mieluiten Bounty-suklaapatukan. Tässä herkkupatukassahan on kylläkin maitosuklaata, mutta nämä kookosbrowniet tein maidottomana versiona käyttämällä maidotonta margariinia ja kuohukerman tilalla kookoskermaa. Vegaaninen muunnelma olisikin sitten jo vähän monimutkaisempi juttu, sillä tähän herkulliseen, makeaan ja aika täyttäväänkin brownieen tulee yhteensä 12 kananmunaa, huh. Leivoin tätä Leila Lindholmin Vielä yksi pala -kirjasta poimittua reseptiä 3/4 kokoisen annoksen kirkon perhekerhon äideille, ja paloja jäi siltikin vielä yli - niin täyttävää tämä oli. Kehoitan siis uskaliaasti puolittamaan reseptin mikäli et aio tarjoilla tätä yli kymmenen ihmisen porukalle! 


Kookoskierteiset browniet (1 pellillinen, 24 palaa)

500 g pehmeää voita tai margariinia 
2 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl vaaleaa siirappia
1 tl suolaa
8 kananmunaa
2½ dl vehnäjauhoja

Kookostaikina
4 rkl sokeria
2 dl kuohukermaa (maidottomaan versioon käytä esimerkiksi kookoskermaa)
6 dl kookoshiutaleita
4 kananmunan valkuaista
½ rkl vaniljasokeria

Erottele kookostaikinaa varten valkuaiset keltuaisista. Ota kananmunat, valkuaiset ja voi huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen leipomista. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla tai voitele se voilla.
Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Brownietaikinaa varten vatkaa isossa kulhossa voi, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kaakaojauhe, siirappi ja suola. Sekoita joukkoon kananmunat yksi kerrallaan ja kääntele lopuksi varovasti joukkoon vehnäjauhot.

Kookostaikinaa varten sekoita sokeri, kuohukerma, kookoshiutaleet, munanvalkuaiset ja vaniljasokeri kulhossa. Levitä brownietaikina sitten pellille ja nosta kookostaikina lusikalla sen päälle. Marmoroi taikina vetämällä veitsellä pohjaa myöten pyöreitä kuvioita molempien taikinakerrosten läpi. Kypsennä kakkua sitten uunin keskiosassa noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla: brownien kuuluu jäädä sisältä hieman tahmeaksi. Jätä kakku jäähtymään ja leikkaa se sitten ruuduiksi.


2 kommenttia :

  1. Mums! Herkullista oli sekä tämä että porkkanakakku :)
    t. Heini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kiitos paljon Heini! Mukava kuulla että maistuivat! Mitähän sitä seuraavaksi keksisi...;)

      Poista