25. lokakuuta 2014

Mantelimassa-puolukkaruudut + mantelimassan tee-se-itse!

Lienekö merkki aikuistumisesta vai mistä, mutta huomaan usein himoitsevani leivonnaisia, joissa on mantelia. Torstaiaamu sujui perhekerhon merkeissä, jonne eräs ihana leipuriäiti oli tuonut toscakakkua. Mantelivaihde jäi minulle selvästikin päälle, olihan kakku ollut niin herkullista, joten päätin vielä illalla pyöräyttää kotona nämä helpot ja nopeat mantelimassa-puolukkaruudut. Resepti on tuoreesta Kotileipurin parhaat -kirjasta, jossa on ihania, perinteisenoloisia leivonnaisia. Puolukan ja mantelin yhdistelmä kummastutti minua ensin, mutta lopputulosta maistaessani huomasin, että nämä aineethan sopivat oikein mainiosti yhteen! Tämä onkin oiva pelastus jos tekee mieli tehdä jotain nopsaa. Silloin kannattaa kyllä ostaa kaupasta valmista mantelimassaa, mutta marttahenkisenä ihmisenä minun oli tietenkin pakko tehdä sekin itse...! Mantelimassan tekeminen ei todellakaan ole mikään vaikea juttu, varsinkin jos käyttää valmista mantelijauhoa. Itse kalttasin mantelit, annoin niiden kuivahtaa ja jauhoin ne sitten monitoimikoneessa jauheeksi - todella kätevää! Mantelimassan ohjeen bongasin Sokerikokin parhaat -kirjasta, johon kannattaa kyllä ehdottomasti tutustua jos aikoo taiteilla itse tehtyjä herkkulahjoja jouluksi...



Mantelimassa-puolukkaruudut (noin 20 kpl)

500 g mantelimassaa
200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
6 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Päälle
3 dl puolukoita
2 rkl sokeria

Sekoita mantelimassa ja voi vatkaimella tai yleiskoneessa. Lisää kananmunat yksitellen ja anna koneen käydä vielä hetki. Yhdistä erillisessä kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne sitten mukaan joukkoon, vatkaa muutama sekunti kunnes ainekset ovat sekaisin. Levitä taikina pienehköön (n. 20 x 30 cm) voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Ripottele pinnalle puolukat ja sokeri. Paista piirasta 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ja leikkaa se sitten neliöiksi. 


Itsetehty mantelimassa (n. 500 g annos)

200 g mantelijauhoja (voit myös jauhaa kaltatut tai kuorelliset mantelit itse)
300 g tomusokeria
1 kananmunan valkuainen (koko valkuaista ei välttämättä tarvita!)

1. Vatkaa valkuainen kulhossa kuohkeaksi. Sekoita keskenään mantelijauhe ja tomusokeri.

2. Lisää valkuaista vähitellen manteli-tomusokeriseokseen vain sen verran kuin on välttämätöntä. 

3. Vaivaa mantelimassasta yhtenäinen pallo. Älä kuitenkaan vaivaa liikaa, sillä silloin massa murenee. Kääri tuorekelmuun ja säilytä jääkaapissa käyttöön asti!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti