4. lokakuuta 2014

Nyhtöpulla eli pull apart -bread

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 

Tänään 4. lokakuuta vietetään kansallista korvapuustipäivää, ihanaa! Nämä pull apart -pitkot leivoin jo muutama päivä sitten, mutta "onneksi" elämä on ollut niin hektistä viime päivinä, että saan leipomukseni postattua blogiini juuri tänään! Nyhtöpullaan törmäsin ensimmäistä kertaa Leivotaan -lehden tämän vuoden 5. numerossa (jossa myös hyvät vaihekuvat!), mutta niin sanotun viimeisen niitin laukaisi Joy the Baker -blogista bongattu herkullisen näköinen pitko! Korvapuustien syömistä rakastan koko sydämestäni, mutta joskus tuntuu että pullan leipomispäivinä koko keittiön ja olohuoneen alue on aivan jauhossa ja kaikki pinnat tahmeita taikinasta. Niinpä olen erittäin kiitollinen siitä, että joku on keksinyt nyhtöpullan, voi miten helppoa elämä tämän jälkeen onkaan! Jos ei jaksa tai ehdi väkertää niitä kahta-kolmeakymmentä erillistä pullaa, voi pyöräyttää kaksi nyhtöpullapitkoa paljon pienemmällä vaivalla. Luulenpa myös, että vuoan ansiosta pullataikina säilyy erityisen mehevänä... Vääntelin ja kääntelin muutamaa nyhtöpullareseptiä päässäni ja päädyin leipomaan kaksinkertaisen määrän tuota alla olevaa reseptiä mukaillen. Poikkeuksellisesti en ottanut mukaan kardemummaa, mutta jos joku nyt älähtää närkästyksestä, niin voin kertoa että vaniljan voi toki korvata samalla määrällä jauhettua kardemummaa! Pitkojen pinnat voi kukin myös koristella täysin oman mielensä mukaan, perinteisesti vaikka mantelilastuilla tai tomusokerihunnulla tai sitten vetää hatusta jotain ihan uutta ja jännää! 


Nyhtöpulla (1 kpl, 1½ litran leipävuokaan)

25 g hiivaa
2 dl kädenlämpöistä maitoa 
ripaus suolaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljauutetta tai -aromia
1 kananmuna
50 g huoneenlämpöistä voita
n. 6-7 dl vehnäjauhoja

Täytteeksi
1 dl voisulaa
Sokeria oman maun mukaan (itse pistin reilusti...)
1-2 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää

Voiteluun ja pinnalle
Voisulaa
Raesokeria 

tai

Tomusokeri-vesi-seosta
Liota hiiva maitoon ja lisää joukkoon sokeri, kananmuna, suola ja vanilja. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita/vaivaa samalla. Loppupuolella lisää myös huoneenlämpöinen voi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, noin 30-45 minuuttia. Kauli taikina sitten suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Voitele levy voisulalla (tai huoneenlämpöisellä, pehmeällä voilla) ja ripottele pinnalle sokeri, kaneli ja muskottipähkinä. Leikkaa suorakaide kuudeksi yhtä leveäksi suikaleeksi ja pinoa nämä suikaleet sitten päällekkäin. Leikkaa päällekkäin asetellut taikinapalat vielä kuuteen osaan, jolloin sinulla on kuusi kuuden taikinapalan pinoa. Asettele nämä pinot poikittain voideltuun tai leivinpaperoituun leipävuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota n. 30 minuuttia. Laita pullavuoka sitten 200 asteiseen uuniin paistumaan. Alenna lämpö heti 180 asteeseen ja paista noin 30-40 minuuttia. Pulla saattaa tummua pinnaltaan, mutta se ei haittaa, sillä ainakaan silloin se ei jää sisältä raa'aksi. Voit halutessasi peittää pinnan esimerkiksi foliolla tai leivinpaperilla, jos tuntuu että se tummuu liiaksi. Anna nyhtöpullan jäähtyä hetken aikaa ja voitele se voisulalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Vaihtoehtoisesti voit antaa pullan jäähtyä melkein kokonaan ja levittää sen pinnalle sitten sakeaa tomusokeri-vesi-seosta. Tarjoile paistopäivänä! Nyhtöpullan voi myös pakastaa (vuoassaan tai ilman), mutta parhaimmillaan se on vielä lämpimänä uunista tullessaan! 



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti