1. lokakuuta 2014

Siemenbagelit


Jokin siinä rinkulaisessa muodossa vaan aina jaksaa innostaa. Bagelit ja donitsit, molempia tekisi jatkuvasti mieli. Bagelien leipomisesta haaveilin luultavastikin jo muutamia vuosia sitten, mutta vasta nyt pääsin toteuttamaan unelmani. Työlästä oli, mutta kaiken vaivan arvoista: vedessä keitetyt oudonmuotoiset rinkularönkylät muuttuivat uunissa siemenkerroksen alla ihanan sitkeiksi ja rapeapintaisiksi, juuri sellaisiksi kun bagelien kuuluukin olla. Tämä ensimmäinen bagelikokemukseni on aika perinteinen, käytinhän bagelien pinnalla vain seesamin- ja unikonsiemeniä, mutta näitä ihanuuksia leipoessa kaiketi vain mielikuvitus on rajana ja bageleita löytyykin jos mihinkin lähtöön: suolahiutaleilla, juustolla, sipulilla, yrteillä, marjoilla, suklaalla... Joku toinen kerta sellaista sitten! Nyt taidan pitää pienen tauon tästä, ainakin siihen asti, että oma poikani voi auttaa minua taikinan pyörittelyssä muutenkin kuin maistelemalla sitä...








Siemenbagelit (12 kpl)

25 g hiivaa
5 dl kädenlämpöistä vettä
vajaa 1 rkl suolaa
2 rkl hunajaa
12-13 dl erikoisvehnäjauhoja

Kananmunaa, maitoa tai vettä voiteluun
Seesaminsiemeniä ja unikonsiemeniä pinnalle



Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon suola ja hunaja. Lisää suurin osa vehnäjauhoista ja vaivaa taikinaa jauhoja vähitellen lisäten. Vaivaa taikinaa kunnes siihen syntyy kunnon sitko ja jätä se sitten liinan alle nousemaan noin 40-50 minuutiksi tai kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan. Kumoa taikina jauhotetulla pöydälle tai leivonta-alustalle ja vaivaa taikina pitkulaksi. Leikkaa taikina 12 samankokoiseen palaan ja muotoile paloista pallot. Tee jokaiseen palloon keskelle reikä sormella ja pyörittele rinkuloita sormesi ympärillä, kunnes muodostuu tasainen rinkula. Jätä rinkulat kohoamaan esimerkiksi öljytylle leivinpaperille (jotteivät ne tartu pintaan kiinni) noin 45 minuutiksi. Laita laakeaan kattilaan sen verran vettä, että pari bagelia mahtuu kiehumaan sinne kerrallaan. Laita vesi lämpenemään niin, että se on kiehuvaa kun bagelit ovat kohonneet tarpeeksi. Keitä sitten muutamaa bagelia kerralla vedessä 1-2 minuutti per puoli. Nosta bagelit halutessasi keittiöpyyhkeelle kuivahtamaan, tai sitten voit nostaa ne heti leivinpaperoidulle pellille (ja voidella ne) ja ripotella niiden pinnalle reilusti siemeniä. Paista bagelit esilämmitetyssä uunissa 175 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes ne ovat kullankeltaisia ja kypsiä myös keskeltä. Bagelit kannattaa syödä heti paistamisen jälkeen, mutta jos aiot säilyttää niitä pidempään, kannattaa ne pakastaa. Pakkasessa ne säilyvät n. 3 kuukautta.




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti