7. lokakuuta 2014

Suklaasärökeksit

Ei ollut mitään mahdollisuutta sivuuttaa näitä ruisleivän näköisiä suklaakeksejä, ehei! Martha Stewartin todella kattava Cookies-kirja on täynnä jos mitäkin keksiä jokaiseen makuun, mutta näiden "soft and chewy" -kategoriaan laitettujen suklaakeksien näkeminen kyllä pysäytti. Ruisleipä. Suklaakeksi. Loistava idea! Mieleni olisi tehnyt leipoa tästä keksimassasta yksi jättiläismäinen, oikeasti ruisleivän kokoinen keksi, mutta mitähän siitäkin olisi tullut... Rapea kuori ja mutakakkumainen sisus? Ei kuulosta kovin pahalta... Näiden keksien leipominen on superhelppoa, ne maistuvat mainiolta, mutta ne kyllä kannattaa tarjoilla aika pian paistamisen jälkeen. Näiden kuvien ottamista viivyttelin puolisen tuntia, mutta jo siinä ajassa tomusokeri alkoi jo vähän sulaa ja ihana jauhoinen ruisleipä -efekti kadota. Stewartin Marthan ohjeen mukaan näitä olisi tullut "5 tusinaa", mutta koska se kuulosti aivan liian suurelta määrältä kahdelle ihmiselle, leivoin pienemmän satsin. Alla puolitettu annos. Resepti on muunnettu unsseista ja kupeista (cups), joten myös omaa järkeään saa käyttää: jos taikina vaikuttaa juoksevalta, lisää jauhoja ja jos se taasen on liian jähmeää, lisää maitoa. Yksinkertaista! Vaikein vaihe näiden keksien leipomisessa onkin kaiketi se, että taikinan pitää antaa jähmettyä jääkaapissa 1-2 tuntia... Ja se taikina maistuu niin hyvältä!


Suklaasärökeksit eli Chocolate Crackles (n. 2-3 pellillistä)

115 g tummaa suklaata (n 70%)
1,5 dl vehnäjauhoja
reilu 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
ripaus suolaa
60 g huoneenlämpöistä voita
1,75 dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 tl vanilja-aromia
vajaa 0,2-0,5 dl maitoa

Pyörittelyyn
Sokeria
Tomusokeria

Sulata suklaa varovaisesti mikrossa tai vesihauteessa ja jätä sivuun jäähtymään. Sihtaa isossa kulhossa yhteen vehnäjauhot, kaakao, leivinjauhe ja suola.

Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi ja vaahtomaiseksi, noin 2-3 minuuttia keskiteholla. Lisää kananmuna ja vanilja sekä sulatettu, jäähtynyt suklaa. Sekoita hitaimmalla teholla mukaan myös kuivat ainekset ja maito vuorotellen. Tarkkaile samalla taikinan koostumusta: sen on tarkoitus olla hiukan jähmeää. Kun taikina vaikuttaa hyvältä, peitä se tuorekelmulla ja siirrä jääkaappiin jähmettymään 1-2 tunniksi.

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Pyörittele jähmettyneestä taikinasta pieniä (3-4 cm halkaisija) palleroita. Kierittele ne ensin kidesokerissa ja sen jälkeen paksulti tomusokerissa. Asettele pallerot leivinpaperoiduille pelleille, jätä väliin hiukan leviämisvaraa. Paista keksejä kunnes niiden pinta halkeilee, noin 14 minuuttia. Jäähdytä leivinpaperoidulla ritilällä. Tarjoile mahdollisimman pian, mikäli vaikuttaa siltä, että tomusokeri alkaa sulaa. Keksejä voi kuitenkin säilyttää ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä maksimissaan 3 päivää.


2 kommenttia :

  1. Mitä ihania herkullisia reseptejä täältä löytyykään :) täytyy tulla kurkkimaan uudestaankin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos paljon kauniista sanoista! Suuri kunnia että juuri sinä olet eksynyt tänne minun pikkublogiini! :)

      Poista