19. marraskuuta 2014

Moniviljaleipä

Huh, nyt on kyllä tullut pidettyä niin pitkä tauko blogista, että ihan päätä huimaa! Mitäs kaikkea tässä on nyt sitten tullutkaan leivottua? Isänpäivän suklaamacaron-leivoksista innostuneena leivoin vähemmän onnistuneita mansikkamacaroneja, joiden täyte oli niin vetistä että kuoret sulivat läpi. Sitten leivoin omalle miehelleni isänpäiväksi kolmikerroksisen suklaamoussekakun, jonka liivatteen korvasin vegegelillä hiukan epäonnistunein tuloksin. Enpä kuitenkaan aio luovuttaa, kyllä tästä vielä noustaan ja selätetään nämä konstikkaat hyytymisaineet! Hmm, mitäs muuta on tullut leivottua näiden lisäksi? No, leipää, tietenkin. Meidän perheen leipälaatikosta löytyy aina hapankorpun lisäksi mamman, eli minun, leipomaa leipää. Välillä se on ihan tuoretta ja pehmeää ja toisinaan taas koppuraista ja tämä silloin, kun tulee leivottua liian iso satsi eikä kaikkea syödä ajoissa. Tämä alla oleva leipä Teemun ja Markuksen leipäkirjasta on kuitenkin taatusti niin herkullinen että se katoaa heti parempiin suihin! Olen tehnyt tästä jo kaksi versiota: Ensimmäiseen versioon unohdin lisätä siemensekoituksen kokonaan (hups), joten siitä tuli varsinainen herkkuversio, mutta seuraavalla kerralla noudatin reseptiä tarkemmin. Molemmista versioista pidin todella paljon, mutta kyllä kaikissa leivissä hapanta ruisleipää lukuunottamatta saa minun mielestäni aina olla siemeniä joukossa, tuomassa suutuntumaa ja ravinteikkuutta! Alkuperäisessä reseptissä joukkoon lisättiin aika reilusti suolaa (3 tl), mutta muutin sen suosiolla enintään 2,5 teelusikalliseen, koska haluan voida tarjota leipiäni lapsellenikin!


Moniviljaleipä (2 kpl)

Siemensekoitus

0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
2 rkl pinjansiemeniä
1 rkl kuivattuja marjoja (esimerkiksi karpaloita)
0,25 dl kaurahiutaleita
0,25 dl vehnäleseitä
1,5 dl vettä

Taikina

1,5 dl vehnähapanjuurta
6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 dl ruissihtijauhoja
11 g kuivahiivaa 
2,5-3 tl hienoa suolaa
2,75 dl kylmää vettä

Sekoita kaikki siemensekoituksen ainekset kulhossa keskenään. Anna seoksen liota jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. 

Mittaa kulhoon siemensekoituksen lisäksi kaikki taikinaan tulevat aineet vettä lukuunottamatta. Sekoita seos käsin tai yleiskoneella ja lisää vähitellen vettä.Taikina on sopivan kostea silloin, kun se tarttuu hieman kulhon pohjaan. Vaivaa taikinaa voimakkaasti reilu 15 minuuttia tai kunnes se on kiiltävää ja venyvää ja irtoaa kulhon pohjasta helposti. Anna taikinan levätä kulhossa liinalla peitettynä noin 30-45 minuuttia. 

Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile paloista jenkkifutiksen muotoiset palat, tai halutessasi myös muun muotoiset käyvät. Peitä leivät liinalla ja anna niiden kohota vielä noin 45 minuuttia kunnes ne ovat kooltaan kaksinkertaiset. 

Lämmitä uuni hyvissä ajoin 230 asteeseen. Tee leipien pinnalle muutama viilto terävällä veitsellä. Siirrä leivät sitten uunin alatasolle paistumaan. Kaada uunin pohjalle vettä tai laita vettä täynnä oleva metallinen desimitta uunin pohjalle - vesihöyry tekee leivän kuoresta rapean. Paista leipiä 230 asteessa 10 minuuttia. Laske lämpö sitten 215 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia. Ota sitten desilitramitta pois ja tuuleta uunia, jotta ylimääräinen höyry pääsee uunista pois. Paista leipiä tämän jälkeen vielä 5-10 minuuttia. Leivät ovat kypsiä kun ne pohjasta koputettaessa kuulostavat ontoilta. 
Jäähdytä leivät ritilällä liinalla peittämättä. 



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti