5. marraskuuta 2014

Suolakinuskimunkit

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 


Aina kun pikkusiskoni tulee käymään, on aika herkutella! Mitähän kaikkia erilaisia ihania leipomuksia me olemmekaan yhdessä maistelleet? Tuoreimpana vaatimattoman näköinen mutta kirpsakan makuinen tyrnijuustotorttu, laiskan päivän nopeat mantelimassa-puolukkaruudut, aivan älyttömän herkulliset ja suussasulavat toffeesuklaaleivokset, "tää on aivan ihanaa" ja kesäistä mansikkasemifreddoa sekä aiheeseen liittyen tietenkin myös supermakeat mansikkamunkit! Hmm, onkohan tämä ihan normaalia vai onko minulla joku alitajuinen pakonomainen tarve saada solakka siskoni lihomaan?! Olipa syy mikä tahansa, sen nojalla herkuttelimme tiistaina taas oikein olan takaa. Inspiroiduin Doughnuts -nimisestä kirjasta ja sen suolakinuski munkeista, mutta en sen sijaan jaksanut inspiroitua keksimään ylimääräiselle kinuskille muuta käyttötarkoitusta, joten sovelsin reseptin suuremmaksi ja kananmunattomaksi. Tämän lisäksi onnistuin jotenkin muotoilemaan munkeista täysin pyöreitä, mutta jos sinä haluat enemmänkin berliininmunkin tapaisia munkkeja, muista painaa juuri muotoiltuja palleroita vähän littaan. 

No, miltäs nämä sitten maistuivat? Taivaallisilta! Kinuski sellaisenaan ei juurikaan innosta minua, mutta suolakinuski onkin ihan eri ulottuvuudesta. Nämä olivat niin hyviä että varmaankin me kaikki saimme viettää loppupäivän kaksinkerroin kävellen ylensyönnin seurauksena. Nami nam!



Suolakinuskimunkit (n. 16 kpl)

4 dl lämmintä maitoa
1 pss (7 g) kuivahiivaa
n. 7-8 dl erikoisvehnäjauhoja
50 g sokeria
50 g huoneenlämpöistä voita
ripaus suolaa

Täyte
1 tlk kondensoitua maitoa tai sama määrä valmiiksi keitettyä kinuskia
1 tl suolaa

Pinnalle
n. 1,5 dl erikoishienoa sokeria
ripaus suolaa

Uppopaistamiseen
1-1,5 l rypsiöljyä tai muuta uppopaistamiseen sopivaa rasvaa

Aloita kinuskimunkkien valmistaminen kinuskitäytteestä. Laita kondensoidun maidon tölkki kattilaan. Laita kattilaan niin paljon vettä, että tölkki peittyy kokonaan. Lämmitä kattilan vesi kiehuvaksi ja anna sen hiljaa poreilla noin 1,5-2 tuntia. Anna tölkin tämän jälkeen jäähtyä rauhassa. Kun tölkki on jäähtynyt, voit avata sen ja sekoittaa kinuskin joukkoon suolan.

Valmista munkkitaikina lämmittämällä maito 45 asteiseksi (kädenlämpöistä lämpimämmäksi) ja lisää joukkoon sokeri, suola ja hiiva. Sekoita maitoa esimerkiksi vispilällä kunnes seos kuplii. Lisää joukkoon vehnäjauhot vähitellen ja loppupuolella myös huoneenlämpöinen voi. Vaivaa taikinasta kiinteä ja kimmoisa. Anna taikinan nousta peitettynä noin 1 tunnin ajan. Jaa taikina n. 16 osaan ja muotoile kustakin palasta pyöreä pallero. Anna taikinapalleroiden kohota peitettynä noin 30 minuuttia. Sillä aikaa kun munkit kohoavat, laita rypsiöljy isoon kattilaan ja lämmitä se 160 asteiseksi. Kun munkit ovat kohonneet ja öljy on riittävän lämpöistä, laske muutamia munkkeja kerrallaan reikäkauhalla öljyyn paistumaan. Paista munkkeja noin 4 minuuttia per puoli. Nosta kullankeltaisiksi paistuneet munkit esimerkiksi talouspaperin päälle valumaan. Sekoita laakeassa lautasessa erikoishieno sokeri ja ripaus suolaa ja kierittele vielä lämpimät munkit sokerisuolaseoksessa. Kun munkit ovat kunnolla jäähtyneet, täytä ne kondensoidusta maidosta keitetyllä kinuskilla, johon on sekoitettu 1 tl suolaa. Tarjoile täytetyt munkit mielellään samantien!



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti