4. joulukuuta 2014

Joulumyyjäiset osa 2: Gluteenittomat leivonnaiset

Hoitola Hertan joulumyyjäisiin leipomieni pikkuleipien reseptien jakaminen jatkuu! Nyt vuorossa ovat gluteenittomat herkut, ja tämän tekstin otsikoiminen tuottikin pientä päänvaivaa sillä eiväthän macaron-leivokset tosiaankaan mitään pikkuleipiä ole vaan pieniä leivonnaisia! Noh, vaikka minulta tilattiin pikkuleipiä niin eilen sain kuulla että kaikki macaron-leivospaketit on nyt myyty loppuun! Kahdenlaisten macaron-leivosten lisäksi leivoin gluteenittomaan satsiin mukaan maapähkinävoikeksejä, jotka ovat maapähkinäinen versio näistä mantelikekseistä joista postasin aiemmin tänä vuonna. Näistä kekseistä, sekä mantelisista että maapähkinäversiosta, on tullut lyhyessä ajassa yksiä suosikkejani! Keksit on älyttömän helppo valmistaa jos omistaa monitoimikoneen. 


Valkosuklaaseen dipatut limemacaronit (n. 30 kpl)

100 g munanvalkuaista
110 g mantelijauhetta
200 g tomusokeria
25 g hienoa sokeria
vihreää elintarvikeväriä / keltaista ja sinistä elintarvikeväriä (ei nestemäistä)

Väliin
pari dl valmista limecurdia tai 

vajaa 1 dl limemehua / 2 limen puristettu mehu
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl maissitärkkelystä
25 g pehmeää voita

Päälle
n. 100 g valkosuklaata
limerakeita

Voit valmistaa limecurdin valmiiksi jo esimerkiksi viikkoa etukäteen ja säilyttää sen ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa. Valmista curd sekoittamalla kattilassa limen mehu, sokeri, kananmuna ja maissitärkkelys. Lämmennä seosta miedolla lämmöllä ja sekoita jatkuvasti. Kun seos alkaa paksuuntua ja kiehahtaa, ota se pois levyltä ja sekoita joukkoon pehmeä voi. Sekoittele kunnes voi sulaa ja anna limecurdin sitten jäähtyä. 

Leivinpaperoi kaksi peltiä niin, että leivinpaperi on täysin suorassa. Voit leikata paperin tismalleen oikean malliseksi ja vaikka asettaa sen päälle painoksi muutaman kirjan, jotta paperi pysyy varmasti suorana. 

Macaron-kuoria varten mittaa munanvalkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon päivää ennen varsinaista leipomista. Peitä kulho kelmulla ja anna sen olla huoneenlämmössä. Seuraavana päivänä sihtaa yhteen mantelijauho, tomusokeri ja myös elintarvikeväri jos käytössäsi on jauheväri. 

Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi samalla vähitellen lisäten hienoa sokeria. Valkuaisvaahto ei saa olla aivan kovaa, mutta kuitenkin sellaista, että siihen muodostuu hiljalleen laskeutuvia huippuja kun nostat vispilät pois vaahdosta. Jos käytät pastaväriä, lisää se tässä vaiheessa. Sekoita varovaisesti nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon mantelijauhe-tomusokeriseos. Sekoita taikinaa kunnes se on notkeaa, muttei kuitenkaan liian juoksevaa. Voit testata taas oikeaa koostumusta tiputtamalla pienen nokareen taikinaa leivinpaperille. Jos taikinaan ei jää huippua vaan se levittyy laakealle, se on valmista. 

Lusikoi taikina pursotinpussiin, jossa on n. 1 cm halkaisijan pyöreä tylla. Pursota pieniä n. 2 euron kokoisia kasoja leivinpaperille ja jätä tarpeeksi leviämisvaraa. Kopsauta peltiä pöyrää vasten muutaman kerran, jotta ilmakuplat macaron-kuorista häviäisivät. Jätä kuoret huoneenlämpöön pellille kovettumaan noin 20-30 minuuttia tai kunnes sormella kosketettaessa niiden pintaan on muodostunut kova kalvo. Kuumenna uuni 150 asteiseksi ja paista kuoria noin 12-14 minuuttia. Tarvittaessa käännä pelti paiston puolivälissä. Jos paistat kuoria liian vähän aikaa, ne jäävät liian pehmeiksi. Jos paistat niitä liian kauan, ne alkavat kuivua ja ruskistua. Anna paistuneiden macaronien jäähtyä pellillä ja irrota ne sitten varovasti. Jos et meinaa saada kuoria ehjänä irti, voit sivellä leivinpaperin nurjaa puolta vedellä ja irrottaa kuoret hetken päästä. 

Täytä puolet macaron-kuorista limecurdilla ja paina toinen puolikas päälle. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa varovaisesti ja dippaa sitten puolikas macaron siihen. Jos suklaata jää yli voit tehdä macaronien pinnalle vielä vaikka valkosuklaaviiruja. Ripottele suklaan pinnalle limerakeita tai halutessasi esimerkiksi kookoshiutaleita tai muita rakeita. Säilytä täytetyt macaronit jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa. 



Kardemummamacaronit maitosuklaatäytteellä (n. 25 kpl)

90 g munanvalkuaista
110 g mantelijauhetta
170 g tomusokeria
2 rkl hienoa sokeria
1 tl vastajauhettua kardemummaa

Väliin
150 g maitosuklaata
3/4 dl vispikermaa
1 tl hunajaa
½ tl kanelijauhetta
1 rkl huoneenlämpöistä voita

Pinnalle
50 g tummaa suklaata

Valmista kardemummakuoret kuten limemacaronien kuoretkin, mutta elintarvikevärin tilalla lisää kuivien aineiden joukkoon kardemummajauhe. 

Täytettä varten pilko suklaa hienoksi. Lämmitä kattilassa kerma, hunaja ja kaneli. Ennen kuin seos kiehahtaa, kaada se pilkotun suklaan päälle. Anna seoksen seistä hetken aikaa ja sekoita se sitten tasaiseksi. Lisää sitten joukkoon voi ja sekoittele taas, kunnes se on sulanut joukkoon. Anna maitosuklaatäytteen jähmettyä huoneenlämmössä noin 3 tuntia tai laita se jääkaappiin jäähtymään nopeammin. Pursota tai levitä maitosuklaatäytettä puolille macaron-kuorista. Sulata pinnalle tuleva tumma suklaa ja pursota sitä ohuen tyllan läpi macaronien päälle. Säilytä täytetyt macaronit jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa.


Maapähkinävoikeksit (n. 12 kpl)

Katso valmistusohjeet blogistani täältä, mutta korvaa mantelitahna sileällä maapähkinävoilla ja pinnalle tulevien mantelilastujen tilalla käytä paahdettuja, kuorettomia maapähkinöitä. Voit paahtaa maapähkinät uunissa 200 asteessa uunin tehosta riippuen 10-20 minuuttia. Tarkkaile pähkinöitä ja kun ne alkavat ns. hiota ja niiden kuori tummuu hiukan, ota ne pois uunista. Jäähtyneiden, paahdettujen pähkinöiden pinnalta kuori lähtee helposti hieromalla irti. Voit paahtaa pähkinät myös kuivalla, öljyttömällä paistinpannulla. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti