5. kesäkuuta 2015

Leivontafoorumin haaste: Kinuskitäytteinen limekakku

En aluksi ajatellut lainkaan osallistua Leivontafoorumin toukokuun suureen täytekakkuhaasteeseen. Tunnen usein alemmuutta katsellessani muiden blogien taidokkaita täytekakkuja ja stressaan omia täytekakkuprojektejani monta päivää etukäteen. Täytekakku on kuitenkin eri asia kuin leipoisi kasan keksejä. Kakku on koko herkkupöydän kaunistus (tai kauhistus!) ja vetonaula, koko herkuttelutuokio aloitetaan painamalla se kakkulapio sinne kakkuun. No, peloistani huolimatta ja pienen pohdinnan jälkeen päätin kuitenkin osallistua kilpailuun - mitä hävittävää minulla nyt muka olisi!

Olin aiemmalla kauppakäynnilläni ostanut tarpeet Key lime piirakkaan eli ison kasan limettejä, kondensoitua maitoa ja digestivekeksejä. Digestivekeksit ovat yksiä pirulaisia kaapissani, koska kuvittelen niiden olevan edes himpun verran terveellisiä ja napsin niitä välillä suuhuni jos niitä olen sattunut ostamaan. Digestivekeksien ja täten koko Key lime piirakan keksimurupohjan huvetessa päätinkin kanavoida lime-energiani täytekakkuun! Lime curdilla ja kinuskisella marenkikreemillä täytetty kakku sai pinnalleen marenkikreemiä ja sokeroituja limeviipaleita. Aivan niin kauniilta nuo viipaleet eivät näyttäneet kuin miltä olisin niiden halunnut näyttää - keille kaikille olenkaan jo naureskellut niiden näyttävän vähän suolakurkkuviipaleilta? No, ulkonäöstä viis, ei tämä ainakaan voileipäkakulta maistunut vaikka siltä ehkä näyttäisikin!

Vein kakun ihanalle ystävälleni lahjaksi, ja tämäpä sitten kuljettikin kakkua maistiaisiksi aina Nastolaan saakka...! Ja oli kuulemma oikein hyvää! Kiitos kun sain leipoa tämän kakun Sinulle!



Kinuskitäytteinen limekakku (n. 6 hengelle)

Kakkupohjat (3 kpl)
3 kananmunaa
0,75 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
2 limen hienoksi raastettu kuori
tippa vihreää elintarvikeväriä

Kuorrute
3 kananmunan valkuaista
200 g voita
1 dl sokeria

Täyte
1/3 kuorrutteesta
½ dl keitettyä kondensoitua maitoa

Lime curd (munaton)
1 dl sokeria
0,5 dl kylmää vettä
3 rkl maissitärkkelystä
1 limen puristettu mehu ja hienoksi raastettu kuori

Sokeroidut limeviipaleet
1 lime + vettä
0,75 dl vettä
0,75 dl sokeria


Aloita kakun tekeminen sokeroiduista limeviipaleista. Viipaloi lime ohuiksi pyörylöiksi. Kiehauta n. 1 dl vettä pienessä kattilassa ja lisää limeviipaleet joukkoon. Anna kiehua pari minuuttia ja siivilöi sitten vesi pois. Laita samaiseen kattilaan sokeri ja sama määrä vettä ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää sitten joukkoon kiehautetut limeviipaleet ja anna niiden kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia tai kunnes viipaleet ovat läpikuultavia. Siivilöi sokerivesi pois ja asettele limeviipaleet varovasti kuivumaan esimerkiksi leivinpaperin päälle. Anna viipaleiden kuivua esimerkiksi yön yli.

Lime curd kannattaa myös valmistaa edellisenä päivänä, kunhan se säilytetään jääkaapissa. Tahnaa varten raasta limen kuori ja purista mehu. Lämmitä sitten kattilassa vesi, maissitärkkelys ja sokeri. Vatkaa jatkuvasti. Lämmitä seosta kunnes se alkaa paksuuntua. Vähennä lämpöä hiukan ja jatka seoksen lämmitystä vielä hetki. Ota kattila sitten liedeltä ja lisää joukkoon kuoriraaste ja mehu. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin jähmettymään.

Myös kondensoidun maidon voi keittää jo edeltävänä päivänä, jotta se ehtii jäähtyä tarpeeksi. Laita tölkki kattilaan ja kaada päälle niin paljon vettä, että tölkki peittyy kokonaan. Kiehauta vesi ja anna tölkin olla hiljalleen poreilevassa vedessä n. 2 tunnin ajan. Lisää tarvittaessa lisää vettä. Anna tölkin jäähtyä.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Kakkupohjaa varten voitele ja korppujauhota kaksi halkaisijaltaan 15 cm pyöreää vuokaa. raasta kahden pestyn limen kuori hienoksi ja jätä sivuun odottamaan. Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään kuohkeaksi. Sekoita keskenään toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhot vaahdon joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi esimerkiksi nuolijalla. Ota taikinasta (vajaa) 1/3 erilleen ja sekoita tämän pienen taikinamäärän joukkoon limeraaste ja halutessasi hiukan elintarvikeväriä. Kaada vihreä kakkumassa toiseen vuokaan ja vaalea massa toiseen. Paista kakkupohjia uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia, tai kunnes kakkuun tökättyyn tikkuun ei tartu enää märkää taikinaa. Vihreä pohja kypsyy luultavasti nopeammin kuin vaalea. Anna kakkupohjien hetki levähtää vuoissaan ja kumoa ne sitten ritilälle jäähtymään.

Kakkupohjien jäähtyessä valmista marenkikreemi. Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään esimerkiksi pari tuntia ennen leipomista.Valmista vesihaude. Laita valkuaiset ja sokeri kuumuuden kestävään kulhoon ja vesihauteen ylle - ei kuitenkaan niin että kiehuva vesi suoraan koskettaisi kulhoa. Vatkaa käsin valkuaisia ja sokeria ja vatkaa niin kauan kunnes sokeri on liuennut ja seos tuntuu lämpimältä. Siirrä kulho sitten vesihauteen yltä pois ja siirry vatkaamaan vatkaimella. Vatkaa seosta kunnes se on kokonaan jäähtynyt ja pohjasta koskettaessa kulho ei ole enää lämmin. Vaahdon tulee olla kiiltävää ja napakkaa. Lisää voi joukkoon koko ajan vatkaten, esimerkiksi 1  rkl kerrallaan. Vatkaa seosta kunnes se on kauttaaltaan sileää. Voit poistaa mahdollisia ilmakuplia nuolijalla sekoittaen.

Ota kuorrutteesta 1/3 täytettä varten erilleen. Sekoita täytekreemin joukkoon jäähtynyt kondensoitu maito.

Kokoa kakku laittamalla alimmaiseksi vaalea kakkupohja. Sivele sen pinnalle puolet limetahnasta ja sen päälle puolet kinuskikreemistä. Asettele kreemin päälle vihreä kakkupohja ja laita sen pinnalle loput limetahnasta ja kinuskikreemistä. Asettele päällimmäiseksi jälleen vaalea kakkupohja. Kuorruta kakku 2/3 marenkikreemillä mahdollisimman tasaiseksi. Anna kakun maustua mielellään seuraavaan päivään, jolloin voit vielä koristella sen sokeroiduilla limeviipaleilla. Kakku säilyy jääkaapissa ainakin muutaman päivän ja tarjoilua varten se kannattaa ottaa hetkeksi huoneenlämpöön, jotta kreemi ehtii vähän pehmetä.



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti