30. kesäkuuta 2015

Mansikkatarteletit (vegaaninen)

Sain kuulla tässä kuussa monet ilouutiset: poikani pääsisi kesän loputtua kotimme vieressä olevaan päiväkotiin ja minä opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi! Kotiäitiys on ollut ihanaa aikaa, mutta toivon että nämä muutokset tuovat onnea elämäämme.
Kutsuin kaikista rakkaimmat ihmiset eli oman perheeni koolle ja juhlistimme pienimuotoisesti opiskelupaikkaani. Tarjolle tein vegaanista vadelma-kookosjäätelöä (josta en edes ehtinyt ottaa kuvaa, mutta hyvää oli!) sekä näitä myöskin vegaanisia mansikkatarteletteja! Inspiroiduin ihanan Oh, Ladycakes -blogin reseptistä, mutta päätin korvata banaanit mansikoilla ja leipoa piiraat pienempiin muotteihin. Sain isoäidiltäni lahjaksi kauniit ja pienet aaltoreunaiset vuoat, johon hän on aikoinaan leiponut santapaakelsseja. Sain häneltä reseptin kylkiäiseksi, joten näitä perinneherkkuja pitää päästä pian testaamaan! 

Näistä mansikkatarteleteista tuli omasta mielestäni aika mainioita! Pohja on mukavan rapea ja suolainen, täytteenä on makeaa vaniljavanukasta ja päällä (kuten kuvista näkyy...) monenlaisia erilaisia mansikkaviritelmiä! Tätä mansikoiden asettelua pitää kyllä vielä treenata... Keskimmäisen kuvan mansikat ovat tosin siskoni leikkaamia, häneltä tämä onnistui selkeästi minua paremmin! 


Mansikkatarteletit (n. 15 kpl riippuen vuoan koosta)

Muropohja
4 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria
½ tl suolaa
vajaa 2 dl vegaanista margariinia
pari rkl kylmää vettä

Vaniljatäyte
1 dl sokeria
4 rkl maissitärkkelystä
ripaus kurkumaa (väriä tuomaan, voi jättää pois)
6 dl vanilja soijamaitoa (voit käyttää myös tavallista soijamaitoa ja laittaa sekaan oikeaa vaniljaa)

Päälle
Tuoreita mansikoita


Voitele n. 15 kpl pieniä leivosvuokia tai harvempi isomman kokoinen. Voit myös tehdä yhden ison piirakan. Joka tapauksessa voitele vuoka!
Valmista taikina käsin tai monitoimikoneessa taikinaosalla. Yhdistä jauhot, suola ja sokeri, sekoita. Kuutioi kylmä margariini ja lisää se joukkoon. Sekoita koneella tasaiseksi noin 15 sekuntia tai nypi sormenpäillä murumaiseksi seokseksi. Lisää pari rkl kylmää vettä joukkoon ja sekoita kunnes taikina alkaa olla yhtenäinen. Jos taikina ei ole vielä hyvä, voit lisätä joukkoon hiukan lisää kylmää vettä ja sekoittaa uudelleen. Muotoile taikinasta sitten pallo ja litistä se. Kääri littana taikinaköntti kelmuun ja laita jääkaappiin ainakin tunniksi. 

Taikinan jäähtyessä valmista vaniljatäyte. Sekoita kattilassa maissitärkkelys, sokeri ja kurkuma keskenään. Lisää joukkoon koko ajan käsin vispaten 1/3 soijamaidosta. Sekoita kunnes seos on tasaista. Laita kattila keskilämmölle lämpenemään ja sekoita joukkoon loppu maito. Lämmitä seosta kunnes se alkaa paksuuntua ja lämmitä seosta sitten vielä pari minuuttia koko ajan sekoittaen. Ota kattila sitten liedeltä ja anna vaniljatäytteen jäähtyä. Sekoita täytettä aina silloin tällöin jäähtymisen aikana, jottei se paakkuunnu. Siirrä lopuksi jäähtynyt täyte jääkaappiin. 

Ota jäähtynyt taikina jääkaapista ja kaulitse se kevyesti jauhoitetulla pöydällä ohueksi. Leikkaa tai ota muotilla taikinasta vuokiin sopivat palat. Painele taikina vuokiin ja pistele pohjat haarukalla. Laita taikinalliset vuoat hetkeksi jääkaappiin kylmettymään ja lämmitä sillä aikaa uuni 190 asteeseen. Täytä piirakkavuoat jollain piirakkapohjapainolla, itse käytin foliota jonka päälle kaadoin kuivia papuja. Painon ansiosta taikina pysyy vuoassa nätisti paikoillaan, ei valu reunoilta alas tai nouse pohjasta kuprulle. Laita painoilla täytetyt piirakkavuoat uuniin ja paista noin 20 minuuttia. Poista sitten painot taikinan päältä ja paista vielä noin 6-8 minuuttia, kunnes taikina muuttuu kultaiseksi reunoilta. Anna pohjien jäähtyä huoneenlämpöisiksi.
Vispaa vaniljatäyte tasaiseksi. Täytä sitten piirakkavuoat vaniljatäytteellä ja asettele pinnalle tuoreita mansikoita. Nauti samantien! Säilytä ylijääneet tarteletit jääkaapissa ja syö mahdollisimman pian!



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti