30. elokuuta 2015

Suppilovahveropiirakka




Suolaisia piirakoita ei tule tehtyä minun keittiössäni kovin usein. En tiedä miksi ei, sillä mussuttelisin näitä kyllä joka välissä jos vain olisi mahdollista, kaloreista viis! Ehkä valpastuin huomattuani että pakastimeni on pullollaan kaikkea sälää, joukossa muutama rasiallinen äitini mökiltä poimimia suppilovahveroita, ja sain koulussa hyvän piirakkaputken päälle yhtenä päivänä pyöräytettyäni viisi parsakaali-kukkakaalipiirakkaa! Niitä tehdessä tuli vähän nälkä.

Tähän piirakkapohjaan käytin polentajauhoja, ja pohjasta tulikin mukavan mureneva. Lisäksi minulla oli (epäonnistuneista) mustikkamarengeista jäänyt yli 6 keltuaista, joten käytin ne myös pohjantekoon. Keltuaiset voi aivan hyvin korvata enemmällä voilla tai kokonaisilla munilla. Täytteeseen raastoin jääkaapissa tovin toimettomana hengailleen pecorinojuuston, joka sopi suppisten kanssa yhteen aivan loistavasti! 


Suppilovahveropiirakka (n. 8 palaa)

Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl polentaa
1/4 tl suolaa
3 rkl voita tai margariinia, lisäksi voiteluun
6 keltuaista (tai pari kokonaista munaa / enemmän voita ja vähemmän keltuaisia)

Täyte
2 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli
1 valkosipulin kynsi
500 g suppilovahveroita 
1 oksa tuoretta rosmariinia tai 1tl - ½ rkl kuivattua
½ dl maustamatonta tuorejuustoa
½ dl maitoa
2 kananmunaa
1 dl goudajuustoa raastettuna (tai muuta haluamaasi juustoa)
½ dl pecorinojuustoa raastettuna
suolaa ja pippuria maun mukaan

Pinnalle tuoretta persiljaa


Voitele piirakkavuoka ja sekoita keskenään vehnäjauho, polenta ja suola. Nypi joukkoon pieneksi kuutioitu kylmä voi ja lisää lopuksi joukkoon keltuaiset. Voit tehdä taikinan myös monitoimikoneessa, mutta sekoita taikinaa vain sen verran että se pysyy juuri ja juuri kasassa. Kääri taikina kelmuun, painele litteäksi, ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

Lämmitä uuni 190 asteeseen. Kauli taikina ohueksi ja painele vuokaan. Tee pohjaan reikiä haarukalla tai pienellä tikulla. Laita taikinapohjan päälle painoksi leivinpaperi ja kuivia herneitä/papuja, tai kääri folio taikinan päälle. Paista pohjaa uunissa 10 minuuttia painon kanssa, irrota sitten paino ja jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia tai kunnes pohja on saanut kullankeltaisen värin. Siirrä piirakkapohja jäähtymään täytteen valmistamisen ajaksi, ja alenna uunin lämpöä 175 asteeseen.

Täytettä varten freesaa eli kuullota pieneksi kuutioitu sipuli ja valkosipuli pannulla. Lisää joukkoon  suppilovahverot ja rosmariini ja paista sienistä enin vesi pois (itse käytin valmiiksi paistettuja sieniä pakasteesta joten minun ei tarvinnut niitä kauaa paistella). Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Yhdistä keskenään tuorejuusto ja maito. Sekoita kananmunat joukkoon ja lopuksi raastetut juustot. Kaada piirakkapohjan päälle ensin sieniseos ja sitten juustoseos. Paista uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin ruskean sävyn. Jäähdytä hetki ja tarjoile. Säilytä ylijäänyt piirakka peitettynä jääkaapissa ja tarjoile kylmänä tai lämmitettynä.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti