17. syyskuuta 2015

Kokeiluja tuulihattumassalla
Olen aina halunnut leipoa tuulihattuja. Pienenä tyttönä luin kirjaa - olisikohan ollut jokin Heinähatuista ja Vilttitossuista - jossa kerrottiin tuulihatuista. En osannut kuvitellakaan millaisia herkkupaloja ne olisivat, mutta mielenkiintoni heräsi heti. Joskus vähän myöhemmin maistoin pakastettuja valmistuulihattuja, mutta ne eivät paljoa sydäntä lämmittäneet. Aika kului ja kun minusta tuli jauhopeukalo, toisaalla kauhisteltiin miten vaikeita tuulihatut oli valmistaa ja toisaalla taas sanottiin niiden olevan aivan helppoa kauraa - ainakin jos seuraa tarkasti reseptiä...
Ensimmäisestä tuulihattukokeilustani muutaman viikon takaa en aio jakaa kuvaa teille ollenkaan. Pursotin isoja pitkulaisia eclaireja, joiden pinnalle ripottelin mantelilastuja. Väliin valmistin tosi herkullisen makuista rommilla maustettua chiboust kreemiä (crème patissièrea eli "sokerileipurin kreemiä" ja italialaista marenkia yhdistettynä). Kreemi onnistui mainiosti, mutta suuret eclairini eivät kypsyneetkään aivan niin kuin olin odotellut vaan lässähtivät heti uunista otettaessa surullisesti kasaan. Sirottelin vielä tomusokeria niiden pinnalle, mutta lätty mikä lätty. Näitä lätty-eclaireja syötiin sitten hissukseen vain perhepiirissä, ei siitä sen enempää siis...

Epäonnesta toivuttuani halusin tietenkin kokeilla tuulihattujen leipomista uudelleen! Tällä kertaa pursottelin aivan pikkuisia eclaireja ja osasta massasta pyöreitä "tavallisia" tuulihattuja. Täytteeksi valmistin "vain" diplomaattikreemiä (eli vaniljakreemiä kermavaahdolla kevennettynä), sillä halusin keskittyä täysillä siihen, että tuulihatut tällä kertaa onnistuisivat. Ja kyllähän ne onnistuivatkin, vaikkakin muotoilun puolella minun pitää vielä vähän tehdä kokeiluja. Tuulihattupalleroista tuli aika yhdenmukaisia, mutta eclairien muodossa on vielä parannettavaa. Kyllä tämä tästä, hiljalleen!
No, olivatko ne tuulihatut sitten kaikkien lapsuuden unelmieni arvoisia? No olivat toki! Olen yrittänyt harrastaa "herkkulakkoa", mutta pahahan sitä on sokeria pannaan laittaa kun alaa opiskelee. Kyllä näitä olisi aika monta voinut syödäkin yhdeltä istumalta, mutta joku raja... Kai...

Italian tuliaista sitruunamarmeladia tuulihattujen välissä!
Tuulihattumassan reseptin kopioin suoraan (puolitettuna) Jenni Höijerin kirjasta Sokerileipurin salaisuudet! 

Tuulihatut ja eclairet (2 pellillistä yhteensä)

Tuulihattumassa
2 dl vettä
62 g voita
120 g vehnäjauhoja
120 g kananmunia

Täyte
2 dl kylmää vettä
1 dl vaniljakreemijauhetta
2 dl vispikermaa
Sitruunamarmeladia

Pinnalle
Tomusokeria
50 g suklaata (jos kuorrutat kaikki etkä vain osaa, lisää suklaan ja kerman määrää)
½ dl vispikermaa

Tuulihattumassaa varten kaada vesi kattilaan. Lisää joukkoon paloiteltu voi ja kuumenna kiehumispisteeseen. Ota kattila hetkeksi liedeltä pois ja sihtaa joukkoon vehnäjauhot. Hämmennä tukevalla kauhalla (minä puulusikalla) miltei tasaiseksi. Siirrä kattila takaisin liedelle ja kuumenna massaa koko ajan sekoittaen noin 3-4 minuuttia, kunnes se irtoaa kattilan reunoista ja on kiiltävää. Ota kattila sitten liedeltä ja anna massan hieman jäähtyä.

Kun massa ei ole enää kuumaa, mutta kuitenkin lämpimää, vatkaa vatkaimella yksi kerrallaan kananmunat joukkoon. Sekoita massa aivan tasaiseksi ennen seuraavan munan lisäämistä. Vatkaa lopuksi vielä pari minuuttia.

Siirrä tuulihattumassa pursotinpussiin ja pursota leivinpaperoiduille pelleille haluamasi muotoisia ja kokoisia tuulihattuja. Huomioi kuitenkin, että tuulihattujen koko vaikuttaa paistoaikaan. Itse tein pursotuksista pieniä, jotta tuulihatut varmasti kypsyisivät. Paista 210 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua liian aikaisin, jotteivät tuulihatut lässähdä. Kun tuulihatut ovat kullanruskeita ja kypsiä, ota ne uunista jäähtymään.

Valmista diplomaattikreemi vatkaamalla kylmä vesi ja vaniljakreemijauhe noin 5 minuutin ajan. Laita vaniljakreemi jääkaappiin tekeytymään ja vatkaa sillä välin vispikerma. Yhdistä vaniljakreemi ja kerma keskenään varovaisesti sekoittaen. Halkaise eclairet ja tuulihatut. Pursota eclairien väliin vain diplomaattikreemiä ja tuulihattuihin pursota sekä kreemiä että sitruunamarmeladia.

Valmista myös suklaakuorrute lämmittämällä miedolla lämmöllä suklaata ja kermaa mikrossa. Sekoita seosta ja jos suklaa ei ole vielä sulanut, lämmitä vähän lisää. Anna suklaakuorrutteen jäähtyä hieman ennen kuin levität sen eclairien päälle, jottei se ole liian juoksevaa. Kuorruta eclairet ja sihtaa tuulihattujen pinnalle tomusokeria.

Syö heti.

Paistetut tuulihatut voi myös pakastaa. Anna tuulihattujen jäähtyä ensin täysin.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti