11. syyskuuta 2015

Leivontafoorumin haaste: Ruusunmarjatarteletit




Leivontafoorumin elokuun haasteena oli leipoa jotain luonnon antimista kuten pihlajanmarjoista, lipstikasta, voikukasta, aroniamarjasta.... Mieleni teki heti leipoa pihlajanmarjatarteletteja, joiden päälle pursottelisin vielä makoisaa marenkia, mutta eipäs niitä pihlajanmarjoja paljoa löytynyt eivätkä nekään olleet vielä oikeaoppisesti "pakkasen puremia", jotenka todella happamia olisivat olleet joka tapauksessa. Päädyin poimimaan ruusunmarjoja erään niityn reunamalta, ja perkasinkin niitä sitten koko loppuillan! Ruusunmarjat hauduttelin makoisaksi hilloksi ja lusikoin paistettujen pohjien päälle. 

Näistä tuli aika raikkaan makuisia, mutta näin jälkiviisaana voinen todeta että täytteessä olisi voinut olla enemmän jotain tyydyttävä ainesosaa (pektiiniä, agar agaria, liivatetta...) jottei se olisi ollut niin juoksevaa. Mielenkiintoinen kokeilu joka tapauksessa! Ruusunmarjahillo olisi kyllä hyvää vaikka puuronkin kaverina....



Ruusunmarjatarteletit (9 kpl)

Pohja
1,75 dl vehnäjauhoja
1,25 dl tomusokeria
ripaus suolaa
ripaus muskottipähkinää
50 g voita
1 kananmuna

Täyte
2 dl ruusunmarjasosetta (n. 4-5 dl perkaamattomia ruusunmarjoja)
1 sitruunan mehu
1 dl vettä
2 dl hillosokeria

Italialainen marenki
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1/3 dl vettä


Voit valmistaa täytteeksi tulevan ruusunmarjahillokkeen jo edellisenä päivänä. Perkaa noin 4-5 dl ruusunmarjoja. Keitä ne pehmeiksi 1 dl vettä ja soseuta. Siivilöi seos vielä tiheän siivilän läpi. Siirrä siivilöity ruusunmarjasose takaisin tyhjään kattilaan ja lisää joukkoon sitruunan mehu ja hillosokeri. Keitä seosta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Ota kattila levyltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa tartelettien täyttämiseen asti.

Pohjia varten voitele n. 9 tartelettivuokaa (koosta riippuen). Sekoita monitoimikoneessa tai kulhossa keskenään vehnäjauhot, tomusokeri, suola ja muskottipähkinä. Lisää joukkoon kylmä kuutioitu voi ja nypi/sekoita seos murumaiseksi. Lisää lopuksi joukkoon kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään 30 minuutiksi.

Kauli taikina noin ½ cm paksuiseksi ja ota levystä muotin avulla sopivan kokoiset palat tartelettivuokiin. Painele massa vuokien pohjille ja reunoille, pistele haarukoilla täyteen reikiä ja siirrä vuoat jääkaappiin noin 30 minuutiksi. Lämmitä uuni 190 asteeseen Laita pohjien päälle painoksi esimerkiksi leivinpaperi ja sen päälle kuivia herneitä tai riisiä. Paista pohjia uunissa noin 10 minuuttia ja poista sitten painot. Jatka paistamista vielä 5 minuuttia kunnes pohjat saavat hiukan kultaista väriä. Irrota hieman jäähtyneet pohjat vuoistaan ja siirrä ritilälle jäähtymään kokonaan.

Valmista italialainen marenki lämmittämällä pienessä kattilassa sokeri ja vesi 121 asteiseksi. Vatkaa sillä aikaa huoneenlämpöiset valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Kaada 121 asteinen sokerivesi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon samalla koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkivaahtoa kunnes se on jäähtynyt.

Täytä leivospohjat jäähtyneellä ruusunmarjahillokkeella ja pursota hillokkeen pinnalle marenki. Paista marenkipinta kevyesti ruskeaksi tohottimella tai grillivastuksen alla - varo kuitenkin polttamasta tartelettipohjia! Tarteletit kannattaa tarjoilla saman tien, mutta pidempi säilytys hoituu jääkaapissa.




Ei kommentteja :

Lähetä kommentti