11. syyskuuta 2015

Toscakakku (vegaaninen, gluteeniton)

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 




Leivoimme koulussa gluteenittomia toscakakkuja, mutta en saanut napattua niistä edustavaa kuvaa. Nyt kuitenkin sain tilauksen toscakakusta ja pääsin ottamaan luomuksesta edustavampia kuvia! Kakun toivottiin olevan vegaaninen, mutta ajattelin testata gluteenitonta toscakakkua toistamiseen. Pelkkä perunajauho olisi varmastikin riittänyt sitomaan ainesosat yhteen kananmunan puuttuessa, mutta lisäsin joukkoon vielä omenasosetta. Rakenne oli kuulemma todella hyvä, mutta omenan maku hiukan ehkä häiritsi ja peitti mantelin aromeja, jotenka ensi kerralla teen reseptin suosiolla ilman omenasosetta. No, onneksi tämä ei ollutkaan aivan niin virallista sillä tilaus tuli hyvinkin lähipiiristä! Nyt kun olen jo muutamaan otteeseen leiponut toscakakkua vain muiden syötäväksi niin voisin kyllä pian leipoa sitä myös omaan "käyttööni"....!

Toscakakku (vegaaninen, gluteeniton)

100 g maidotonta margariinia (esimerkiksi Xtra tai Sunnuntai Laktoositon)
1 dl sokeria (lisää halutessasi määrää jos käytät sokeroimatonta omenasosetta)
1 dl omenasosetta
1 dl mantelijauhoa
2 dl perunajauhoa
2,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Päälle
75 g maidotonta margariinia
100 g mantelilastuja
3/4 dl sokeria
1 rkl siirappia
ripaus suolaa

Vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan noin 24 cm leveän kakkuvuoan pohja ja voitele reunat. Ota margariini huoneenlämpöön n. 1 tunti ennen leivontaa, tai pehmitä se varovasti mikrossa. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita margariinivaahdon joukkoon. Lisää lopuksi omenasose ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos sitten kakkuvuokaan ja paista 175 asteisen uunin alatasolla 20 minuuttia. Kakun paistuessa valmista toscapäällys laittamalla kaikki ainesosat pieneen kattilaan. Lämmitä seosta kunnes margariini ja sokeri sulavat. Älä anna kiehahtaa! Kun kakku on paistunut 20 minuuttia, kaada mantelilastupäällys nopeasti kakun pinnalle. Laita kakku takaisin uuniin paistumaan noin 15-20 minuutiksi tai kunnes kakun keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu enää märkää taikinaa. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuin irrotat sen vuoasta. Jäähdytä ritilällä kokonaan. Säilytä jääkaapissa tai viileässä paikassa. Toscakakun voi myös pakastaa, sulata se silloin jääkaapissa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti