22. syyskuuta 2015

Vadelma-kookosmacaronit (vegaaninen, gluteeniton)

Kokeilut vegaanisten macaronien parissa jatkuvat! Tällä kertaa halusin samalla testata vegaanista vaahtokarkkitäytettä, jossa valkuaisista valmistettu italialainen marenki korvataan samaisella kikherneliemiversiolla, ja liivate korvataan agar agar -hiutaleilla. Täytteestäni tuli aika pehmoista, sillä laitoin agar agaria vahingossa liian vähän, mutta reseptiin olen korjannut suhteet. 

Nämä macaronit olivat tilaus lähipiiristä, mutta muutaman ei-niin-hehkeäksi muodostuneen yksilön syötyäni voin sanoa että olivat kyllä aikamoisia karkkeja! Kookosjauho tuo jo itsessään kuoriin makeutta, mutta vadelmainen vaahtokarkkitäyte räjäyttää koko potin! Tämä täyte oli kyllä niin hyvää että vedin sitä suoraan kulhostakin ja kuvittelin sen olevan jotain terveellisempää kuten rahkaa... Suosittelen käyttämään mahdollisimman vadelmaista ja vähäsokerista vadelmahilloa näiden macaronien sydämeksi, mutta jos tykkää makeasta niin mikä estää tekemästä toisin! 

Kuten kuvista näkyy, nämä eivät vieläkään ole aivan ns. oikeiden macaronien kaltaisia. Pitsiröpelöreunat puuttuvat paikoin. Pintakin jäi jotenkin pehmeämmäksi kuin edellisellä kerralla, mutta ensi kerralla ehkä opin jotain uutta taas!



Vadelma-kookosmacaronit (2 pellillistä)

Kuoret
400 g kikhernetölkin liemi (suolaton)
100 g hienoa sokeria
50 g mantelijauhetta
50 g kookosjauhoa (jauhettuja kookoshiutaleita)
50 g tomusokeria
Punaista elintarvikeväriä (jauheena)

Täyte
400 g kikhernetölkin liemi (suolaton)
100 g hienoa sokeria
1/4 dl vettä
70 g vadelmia + 1/2 dl vettä
4,8 g agar agar -hiutaleita
Punaista elintarvikeväriä
Vadelmahilloa


Valuta kikhernetölkin vesi pieneen kattilaan. Kuumenna vesi ja keitä sitä miedolla lämmöllä kunnes siitä on haihtunut osa ja jäljelle jää noin 65 grammaa. Siirrä liemi isoon kulhoon jäähtymään noin 10 minuutiksi. Siivilöi sillä välin kulhoon mantelijauhe, kookosjauhe ja tomusokeri. Vatkaa sitten liemi vaahtoavaksi ja lisää vähitellen sekaan sokeri. Vatkaa kunnes koostumus on pehmeä ja kiiltävä, marenkimainen. Lisää tässä välissä sekaan väriaine. Sihtaa joukkoon keskenään sekoitetuista kuivista aineista noin 1/3 ja sekoita nuolijalla nostellen tasaiseksi. Lisää sitten loput kuivat aineet joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Sekoittele massaa nostellen kunnes sen koostumus on sopivanlaista, jähmeää mutta valuvaa. Voit testata koostumusta tiputtamalla pisaran massaa esimerkiksi leivinpaperille. Massan tulisi laskeutua niin ettei siihen jää mitään huippua. Siirrä massa sitten pursotinpussiin ja pursota leivinpaperoiduille pelleille pieniä noin 1-2 euron kolikon kokoisia kiekkoja. Jätä tarpeeksi leviämisvaraa. Pursottamisen jälkeen kopauta peltejä pöytää vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat kuorista häviäisivät. Voit puhkaista sinnikkäimmät kuplat vaikka hammastikulla. Anna kuorien kuivia huoneenlämmössä 1-2 tuntia, tai kunnes niiden pinta on kovettunut ja kestää kosketuksen.

Lämmitä uuni  100 asteeseen ja paista kuoria 30 minuuttia. Sammuta sitten uuni ja paista vielä 15 minuuttia. Avaa sitten varovasti uunin luukku raolleen ja anna kuorien olla vielä uunissa toiset 15 minuuttia. Ota pelti sitten pois uunista ja toista sama seuraavalle pellille. Anna macaron-kuorien jäähtyä.


Laita agar agar -hiutaleet likoamaan veteen. Aloita vaahtokarkkitäytteen valmistaminen kuumamarengin tekemisestä. Laita kattilaan sokeri ja vesi. Lämmitä seos sekoittamatta 121 asteiseksi ja vatkaa sillä välin kikherneliemi vaahdoksi. Kaada oikean lämpötilan saavuttanut kuuma siirappi sitten ohuena vanana vaahdon joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa vielä niin kauan, että marenki jäähtyy. Paseeraa vadelmat ja kuumenna vadelmasose veden kera kiehuvaksi. Lisää joukkoon liotettu agar agar ja keittele miedolla lämmöllä sekoitellen kunnes agar agar -hiutaleet ovat liuenneet. Anna jäähtyä hetken aikaa ja vatkaa sitten kuumamarengin joukkoon. Lisää halutessasi punaista elintarvikeväriä. Anna vaahtokarkkimassan jähmettyä jääkaapissa sen verran, että siitä tulee helposti pursotettavaa.

 Sekoita vaahtokarkkimassa tasaiseksi ja siirrä se sitten pursotinpussiin. Pursota alla olevan kuvan mukaisesti puolille macaron-kuorista renkula. Renkulan sisälle pursota tai lusikoi vadelmahilloa. Paina toinen kuori päälle ja siirrä macaronit jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään, jos vain maltat!






2 kommenttia :

  1. Eikä! Olet taas ylittänyt meidät kaikki ja tehnyt vaahtokarkkiakin kikherneliemestä. :D
    Munkin on ehkä jossain kohtaa pakko noudattaa sun erinomaista esimerkkiä. Näyttää taas kyllä niin hyvältä tämä. Mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! Näistä yksilöistä puuttui kyllä kokonaan sellainen rapsakkuus, lienekö vaahtistäyte pehmittänyt vai mitä mutta rapeutta ei kyllä ollut.... Mistähän sellaisen rapean kalvon kuoren voisi loihtia? Kehittely jatkuu.....:D

      Poista