24. lokakuuta 2015

Ristiäiskakku


Sain ilon loihtia hyvän ystäväni pienelle suloiselle tyttärelle ristiäiskakun. Täytteiden mausta puhuimme yhdessä ystäväni kanssa, ja kakun kuorrutteeksi toivottiin valkoista sokerimassaa ja kukkasia. Kakku on 4 kananmunan kakku ja leivoin sen 20 cm vuokaan - varsin kompakti tapaus siis! Täytteeksi valikoitui kirsikkahillo ja valkosuklaamousse ja koristeeksi väkersin ensimmäiset sokerimassakukkaseni ikinä! Kukat valmistin valkoisesta sokerimassasta, jota värjäsin milloin enemmän keltaisella, milloin enemmän punaisella pastavärillä. Kukkien pintaan huiskutin vielä mansikanpunaista puuteriväriä ja keskustaan tupruttelin pienet pisteet tummaa suklaata.


Ristiäiskakku (n. 20 hengelle)

Pohja
4 kananmunan sokerikakkupohja (resepti tulossa pian erikseen)

Kostutus
Sokerivesisiirappi (resepti tulossa pian erikseen)

Väliin
n. 1,5 - 2 dl kirsikkahilloa 

Valkosuklaamousse
150 g valkosuklaata
3 liivatelehteä
200 g tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
3 dl vispikermaa

Pinnalle
Voikreemiä

Kuorrute
Valkoista sokerimassaa
Punaista ja keltaista pastaväriä
Punaista tomuväriä
Valkoisia sokerihelmiä
Pikeeriä (valkuaista+tomusokeria)

Aivan ensimmäiseksi voit valmistaa sokerimassa kukat, sillä niiden pitää kuivua huoneenlämmössä koviksi. Voit säilyttää ne kuivumisen jälkeen ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Sekoittele valkoisesta sokerimassasta ja sekä keltaisesta että punaisesta elintarvikeväristä erivärisiä seoksia. Kauli eri värit vuorollaan ohueksi levyksi ja ota kukkamuotilla niistä paloja. Muotoile kukkien terälehdet ohuemmiksi pyöreäkärkisellä marsipaanityökalulla. Tupsuta kukkien pintaan vielä halutessasi mansikan väristä tomuväriä. Sulata pieni määrä tummaa suklaata ja hammastikkua apuna käyttäen tupsuta jokaisen kukan keskiöön haluamasi määrä suklaapisteitä.

Valmista kakkupohja ohjeen mukaan halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuokaan. Anna pohjan jäähtyä kunnolla.


Valmista valkosuklaamousse. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita keskenään tuorejuusto ja vaniljasokeri. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja sulata lionneet liivatelehdet sitruunamehuun. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen pehmenneen tuorejuuston joukkoon. Lisää joukkoon sitten sulatettu, hieman jäähtynyt valkosuklaa. Lopuksi vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele varovaisesti tuorejuustoseoksen joukkoon. Täytä kakku heti.


Halkaise pohja kolmeen osaan. Kokoa kakku leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Paina alimmainen kakkupohja vuoan pohjalle ja kostuta siirapilla. Levitä päälle kerros kirsikkahilloa ja sen päälle valkosuklaamoussea. Paina päälle keskimmäinen kakkupohjalevy ja toista toimenpiteet. Kostuta ylin kakkupohjalevy siirapilla alapuolelta ja paina se sitten päälimmäiseksi. Laita kakku jääkaappiin kunnes valkosuklaamousse on jähmettynyt kunnolla, eli noin 4 tuntia.

Valmista voikreemi. Irrota kakku vuoasta ja kuorruta se ohuelti voikreemillä. Siirrä kakku jääkaappiin, jotta kreemikerros jähmettyy ja kuorruta kakku sitten uudemman kerran - tällöin lopputulos on jo sileämpi. Siirrä kakku lopuksi jääkaappiin siksi aikaa, että saat valkoisen sokerimassan työstettyä.

Kauli valkoisesta sokerimassasta pyöreä ohut levy ja siirrä se kakun pinnalle esimerkiksi kaulinta apuna käyttäen. Tasoita sokerimassan pinta ja käy se läpi esimerkiksi tasoittimella tai esimerkiksi leveällä paletilla, jotta saat mahdollisimman tasaisen pinnan kakkuusi. Leikkaa reunoilta ylimääräinen sokerimassa pois.

Valmista pikeeri sekoittamalla hieman kananmunan valkuaista ja tomusokeria sen verran, että seoksesta tulee jähmeä mutta pursotettavissa oleva. Lisää joukkoon punaista elintarvikeväriä. Pursota kakun pinnalle päivänsankarin nimi ja kiinnitä kukkakoristeet ja sokerihelmet lopulla pikeerillä.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti