4. lokakuuta 2015

Leivontafoorumin haaste: Siemenhyrräleipä

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 


Leivontafoorumin syyskuun haasteen aiheena oli leipä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tuo haaste aiheutti minulle pientä päänvaivaa, sillä a) aihe on kovin laaja ja valinnan vaikeus yllätti ja siksi b) etten ole leiponut leipää pitkään aikaan. Talvella vatsatautien ja flunssien jyllätessä ruis- ja vehnäjuureni - ikävä myöntää - homehtuivat purkkeihinsa, enkä ole se jälkeen jaksanut niitä sekoitella uudelleen. 

Silti... Muistan kyllä miten ihanalta itsetehty juurileipä maistuu! Kun muistelen miltä eityinen suosikkini ruisjuurileipä (pähkinöillä tai ilman) maistui, tekee mieleni samantien rynnätä kauppaan ostamaan taas säkeittäin luomuruisjauhoja! Vaikka hinku on kova, juureen leipominen taitaa olla tämänhetkiseen elämääni liiankin aikaavievää, mutta ehkä joskus taas... 

Siihen asti tällaiset hiivalla kohotetut ja siemenissä uitetut käntyt saavat riittää! Leivoin tämän leivän äidilleni, joka on jo pitkään toivonut minun leipovan hänelle leipää. Spesiaalimman ulkonäkönsä leipä sai kun muotoilin sen pitkäksi pitkulaksi ja kääräisin kerälle. Pinnalle vielä kourallinen (tai enemmän) siemeniä ja taikinaan talkkunajauhoa jänskää makua tuomaan!


Siemenhyrrä (1 leipä)

7 g kuivahiivaa
250 g lämmintä vettä (n. 45 asteista)
n. 250-260 g vehnäjauhoja
50 g talkkunajauhoja
2 rkl sokeria
1½ tl suolaa

Pinnalle
Vettä voiteluun
Seesaminsiemeniä
Pellavansiemeniä
Kurpitsansiemeniä

Vispaa kuivahiiva lämpimään veteen, kunnes se kuplii. Lisää joukkoon sokeri, talkkunajauhot ja vehnäjauhot vähitellen, kunnes koostumus on sopivan pehmeä. Vaivaa taikinaa koneella tai käsin noin 5-10 minuuttia kunnes yhtenäinen, sitkoisa taikinapallo muodostuu. Anna taikinan nousta kulhossa lämpimässä paikassa liinan alla noin 30 minuuttia. Kun taikina on noussut noin kaksinkertaiseksi, siirrä se jauhotetulle pöytätasolle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois. Muotoile taikinasta pitkä pitkula ja anna taikinan levätä muutama minuutti. Kierrä pitkula sitten hyrrän muotoon ja siirrä leipä ison leivinpaperin päälle. Peitä leipä liinalla ja anna kohota toiset 30 minuuttia. Lämmitä uuni hyvissä ajoin 230 asteeseen ja laita uunin alimmalle tasolle tyhjä pelti. Voitele noussut leipä vedellä ja sirottele pinnalle spiraalin muotoa mukaillen erilaisia siemeniä. Siirrä leipä leivinpapereineen esimerkiksi leikkuulautaa apuna käyttäen uuniin kuumalle pellille. Kaada vähän vettä (noin  ½ dl) uunin pohjalle jotta leipään muodostuu rapea kuori. Paista leipää 10 minuuttia 230 asteessa ja avaa sitten hiukan uunin luukkua päästääksesi höyryn ulos. Laske lämpö 215 asteeseen ja paista vielä 20-25 minuuttia. Testaa leivän kypsyys kopauttamalla sen pohjaa - jos kopsahdus on kumea, leipä on kypsä. Siirrä kypsä leipä ritilälle jäähtymään.


Marraskuun editointi: Melkein unohdin kokonaan kertoa, että leipäni sijoittui toiselle sijalle ja palkinnoksi minulle lähetettiin ihana paketti Dansukkerilta! Paketissa oli kaikenlaista mitä keittiössäni kuluu aika tavalla (fariinisokeri, hillosokeri, erikoishieno sokeri) mutta myös uutuuksia keittiössäni eli leipäsiirappi ja hyytelösokeri. Hyytelösokeria en ole vielä päässyt testaamaan, mutta leipäsiirappia kokeilin Dansukkerin omaan pähkinäleipään. Leivästä tuli ihanan mehevää, mutta se sai minut kaipaamaan vehnäjuurtani...


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti