5. lokakuuta 2015

Syys- ja lokakuu koulussa

Syyskuu koulussa vierähti taas kuin huiskista vain, kyllä aika kuluu nopsasti kun saa leipoa (ja hitaasti silloin kun valmistetaan maksapihvejä...mutta ei siitä sen enempää!). Olen kyllä kiitollinen että olen saanut niin kärsivällisen parin itselleni, sillä mieleni tekisi vain tykittää leivosta leivoksen perään ilman mitään taukoja (paitsi teetaukoja...). Tiedän nimittäin että kotona tällaista leipomisen vapautta ei kuitenkaan saa, paitsi jos siis haluaa että vajaa 3-vuotiaani nuoleskelee perusteellisesti kaikki leivontavälineet ja kulhot ja syö kaikki ainesosat ennen kuin niitä on vielä edes alettu työstää jne jne jne. 

Huh.

Mutta ennen kuin kaivan kuvat leipomoluokassa limaiseksi muuttuneesta kännykästäni, voisin kertoa että mistä kaikesta minä EN nyt postaa kuvaa:
- lohimoussesta, kaalikääryleistä, maksapihveistä ja muista kasvissyöjän painajaisista. Kunnialla selvitty näistäkin kuitenkin, sentään.
- Niistä ensimmäisistä macaroneista, joiden leipomisesta olin niin innoissani että innoissani pruuttailin nestemäistä väriainetta massan sekaan ja se muuttui kuten odottaa saattaa aivan vetiseksi, sitä sitten kauhistuneina pursoteltiin pitkin peltejä... Uuniin menivät, kamalia olivat ja jauheeksi päätyivät. 
- Porkkanaletuista, koska niistä ei saa edustavaa kuvaa sitten millään. Ja koska ne ovat lettuja. 
- Pakko vielä olla jotain muutakin, mutta nyt ei kyllä tule mieleen. Palaan asiaan.

Kauas, silmänkantamattomiin sitruunamacaronseja.... 

Vaniljatäytteiset tarteletit, joiden pinnalle kyllä PITI tulla tuoreita marjoja, mutta lopulta päädyimme kuorimaan kiivejä ja viipaloimaan karambolaa. Säilykekirsikat jakoivat mielipiteitä: näyttävät söpöltä, maistuvat pahalta! Koimme katkeruuden hetkiä kun nämä myytiinkin kaupassa sitten ihan pilkkahintaan, ainakin vaivaan nähden... 
Ensimmäinen koskaan tekemäni marsipaanikakku, käpykakku! Tästä tuli aika valtavan kokoinen ja päälle kaulittu marsipaani jäi aika paksuksi, mutta ihan kivalta se kuitenkin näytti!

Kahvikakkuja tomuttamassa. Sinä päivänä leivottiin parini kanssa 6 maustekakkua ja 6 suklaa-kirsikkakakkua. Kahvikakut käyvät kuulemma hyvin kaupaksi koulun kyljessä olevassa puodissa... Taustalla paistetaan porkkanalettuja! 

Viimein pääsin leipomaan ensimmäisen prinsessakakkuni! Lopputulos oli mielestäni varsin onnistunut, vaikkakin kerrokset hiukan kuultavatkin tuolta marsipaanin alta... Yritin pari tuntia myöhemmin käydä katsomassa mikä hinta kakulle oli kaupassa annettu, mutta sepäs olikin jo mennyt kaupaksi, jes!

Mustikkafinancierit rakkaaksi käyneestä Hans Välimäen reseptikirjasta (ah sarkasmia)! Näiden paisto jäi ensimmäisellä kerralla himpsun verran vajaaksi, joten ärsyttävänä perfektionistina halusin leipoa näitä uudemman kerran eräs toinen päivä ja silloin pääsivät kyllä myyntiin asti! 


Tarte tatin! Näiden leipominen oli hauskaa puuhaa. Onnistuivat aika mainiosti, vaikkakin omput meinaavat edellä olevassa kuvassa hieman karata. Ensi kerralla nämä leivotaan sitten suomalaisiin omppoihin.

Tuskien taival eli lusikkaleivät. Näitä tehtiin koko päivä. Olimme kovin kriittisiä, mutta ihan mukavalta tämä yksi rasiallinen ainakin näyttää... Taikina oli aluksi liian löysää ja tungin sinne lisää jauhoja, sittenpä se muuttuikin liian kovaksi ja pikkuleivät halkeilivat uunissa. Ihan vain muistutukseksi: Ei näin!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti