16. lokakuuta 2015

Timanttikakut marjamoussella (tilaustyö)


Eräs hurmaava nuorimies täytti tässä kuussa kaksi vuotta. Pääsin ilokseni leipomaan päivänsankarille kakut juhlia varten! Sain aika vapaat kädet kakkujen suhteen, mutta täytteeseen toivottiin jotain marjaisaa ja mascarponea, kuorrutteen toivottiin olevan yksinkertainen sokerimassakuorrute. Päädyin tekemään kaksi erimakuista mutta samannäköistä kakkua. Toiseen tuli mansikkamoussea ja lime curdia ja toiseen vadelma-mascarponemoussea. Kakkujen ulkomuodon pidin simppelinä, mutta halusin testata tätä söpöä timanttikuviota reunoihin - idean sain Emma Iivanaisen Kakkutaidetta kotikeittiössä -kirjasta... Tämä oli ensimmäinen kerta kun a) ostin, b) värjäsin ja c) ylipäätään käytin sokerimassaa missään ikinä. Se huomioonottaen olen lopputulokseen oikein tyytyväinen! Kakut maistuivat kuulemma myös hyvin, mansikkatäytteinen hupeni viimeiseen palaan...

Kakku vielä ilman leluhaikaroita...
Sokerikakkupohjan ohjeen otin koulukirjastani Taikinasta tuotteiksi, siksi pikkutarkat grammamäärät!

 Mansikka-limekakku & vadelma-mascarponekakku (n. 40 hengelle yhteensä)

Sokerikakkupohjat (kahteen halkaisijaltaan n. 24 cm vuokaan)
640 g kananmunaa (n. 12 kpl)
448 g sokeria
384 g vehnäjauhoja
64 g tärkkelystä

Mansikkamousse
2,5 dl mansikkapyrettä
2,5 dl täysmaitoa
2 dl kermaa
2 rkl maissitärkkelystä
4 rkl sokeria
½ tl liivatejauhetta
½ rkl sitruunamehua
2 tl vaniljauutetta
ripaus suolaa
½ dl vaniljakreemijauhetta

Lime curd (tällä reseptillä tätä jää vajaa pari dl ylimääräistä)
115 g suolatonta voita
150 g sokeria
2 limen mehu
2 limen kuori
ripaus suolaa
5 keltuaista (osasta ylimääräistä valkuaista voit valmistaa pikeerin)

Kostutus
Appelsiinimehu

Voikreemi
200 g suolatonta voita
60 g vettä
120 g sokeria
60 g tärkkelyssiirappia

Kuorrute
600-700 g vaalean keltaiseksi värjättyä sokerimassaa
valkoisia sokerihelmiä
pikeeriä (valkuaista + tomusokeria) tai valmista sokerikuorrutetta helmien kiinnitykseen

Vadelma-mascarponekakku

Pohja sama kuin mansikka-limekakussa

Vadelma-mascarponemousse
300 g vadelmia paseerattuna
4 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
250 g mascarponea
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl vispikermaa

Väliin
Raastettua valkosuklaata

Kostutus
Appelsiinimehua

Voikreemi sama kuin mansikka-limekakussa

Kuorrute sama kuin mansikka-limekakussa

Valmista ensimmäisenä lime curd, sillä se säilyy jääkaapissa ainakin viikon. Sulata voi kattilassa. Lisää kaikki muut ainekset joukkoon vatkaten ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee ja lämpötila saavuttaa 74 asteen. Siivilöi seos ja kelmuta pintaa myöten, säilytä jääkaapissa kakun täyttöön asti.

Voit leipoa sokerikakkupohjat täyttämistä edeltävänä päivänä kunhan säilytät ne hyvin esimerkiksi kelmuun käärittynä.

Ota kananmunat huoneenlämpöön 1 tunti ennen leipomista. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla vuokien pohjat ja voitele reunat. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot ja tärkkelys toiseen kulhoon. Siivilöi kuivat aineet vaahdon joukkoon ja sekoita varovaisesti nuolijalla sekaisin. Kaada taikina tasaisesti vuokiin. Paista pohjia 30-40 minuuttia tai kunnes niihin tökättyyn tikkuun ei tartu enää taikinaa. Anna jäähtyä n. 10 minuuttia vuoassaan ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään kokonaan.

Valmista mansikkamousse lämmittämällä maito ja kerma kattilassa. Sekoita erillisessä kulhossa tärkkelys, suola ja sokeri. Lisää nämä maito-kermaseokseen ja keihauta seos koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon vanilja ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita sitten joukkoon mansikkapyre. Liota liivatejauhe veteen. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja sulata liivatejauhe siihen. Anna liivateliemen jäähtyä hetki ja kaada se sitten ohuena nauhana koko ajan sekoittaen mansikkaseokseen. Anna mansikkaseoksen jäähtyä jääkaapissa aivan kylmäksi ja vatkaa se sitten kuohkeaksi. (Tässä vaiheessa ohje meni vikaan, sillä mitään kuohkeaa täytteestä ei tullut. Niinpä...) Lisää joukkoon vaniljakreemijauhe ja vatkaa vielä noin 5 minuuttia.

Valmista vadelmamousse sekoittamalla vadelma ja mascarpone keskenään. Lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja kuumenna sitruunamehu pienessä kattilassa. Liuota liivatelehdet sitruunamehuun ja kaada sitten ohuena nauhana vadelmaseoksen joukkoon. Vatkaa lopuksi vispikerma kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti joukkoon.


Halkaise kakkupohjat kolmeen osaan. Täytä kakut seuraavasti:

Mansikka-limekakku: Kostuta alin pohja ja levitä kerros lime curdia. Lisää sen päälle mansikkamousse ja sen päälle paina keskimmäinen kakkupohjaviipale.  Toista käsittely. Kostuta viimeinen kakkupohjaviipale leikatulta puolelta ja käännä se kakun päälle kostutettu puoli alaspäin.

Vadelma-mascarponekakku: Kostuta alin pohja ja levitä sille kerros vadelmamoussea. Raasta päälle valkosuklaata haluamasi määrä. Paina keskimmäinen pohja päällä ja toista käsittely. Kostuta päällimmäisin kakkupohjaviipale leikatulta puolelta ja käännä se kakun päälle kostutettu puoli alaspäin.

Voikreemin valmistusohje. Kuorruta kakut ohuelti pehmeällä voikreemillä. Laita kakut jääkaappiin hetkeksi, jotta kreemi kakun pinnalla jähmettyy ja sitoo kakkumuruset itseensä, tällöin seuraavasta kuorrutuskerrasta tuleekin jo paljon siistimpi. Kuorruta kakku siis vielä ainakin toisen kerran kunnes se on pinnaltaan tasainen. Siirrä jääkaappiin vielä hetkeksi ennen sokerimassan lisäämistä.

Kauli sokerimassa ohueksi tomusokeroidulla pöydällä. Nosta sokerimassalevy varovasti esimerkiksi kaulimen avulla kakun pinnalle ja tasoita pinta kädellä tai sokerimassatasoittimella. Käy reunat läpi huolella jottei niihin jää ryppyjä. Timanttikoristelua varten merkitse tasavälein pienet pisteet tikulla kakun reunojen ylä- ja alaosiin. Paina esimerkiksi veitsellä (varovasti) tai viivoittimella pienet vinoviivat molempiin suuntiin. Viivojen yhtymäkohtiin kiinnitä sokerihelmet esimerkiksi valmiilla kaupassa myytävällä sokerikuorrutteella tai pikeerillä (kuten minä). Säilytä kakku jääkaapissa ilman kupua.



Ei kommentteja :

Lähetä kommentti