28. marraskuuta 2015

Sydämelliset piparit

En ole mikään mestarillinen piparileipuri. Oikeastaan jos aivan rehellisiä ollaan, niin tämä alla oleva taikina taitaa olla vasta toinen piparitaikina jonka olen tehnyt. Piparit maistuvat minulle parhaiten taikinan muodossa, joten olen kyllä ostanut kaupasta monesti valmista piparkakkutaikinaa ja popsinut sitä sellaisenaan... Kun sain Hoitola Hertan ihanalta Ullalta tilauksen leipoa piparisydämiä, olin kuitenkin todella innoissani. Ehkä olin siis vain odottanut oikeaa hetkeä leipoa pipareita, ja otin haasteen iloisena vastaan. Koska en ole tosiaankaan mikään mestari tällä saralla, päädyin käyttämään Dansukkerin piparireseptiä. Mikä piparitaikina on sinun suosikkisi? Olen kuullut huhuja, että Paraisten piparitaikina olisi aika hyvä... Niin kuin yleensä, tein aika paljon taustatutkimusta ennen kuin aloin koristella näitä pipareita, sillä pikeerikään ei ole mikään aivan vanha tuttu minulle. Koristeltuani 15 isoa sydäntä ja 30 hiukan pienempää, voin sanoa että kättä särki vielä seuraavanakin päivänä! Mutta nyt silmissäni siintää jo piparkakkutalo, jospa sitä tänä jouluna pyöräyttäisi ihka ensimmäisen sellaisen...?


Piparkakkutaikina / Gingerbread

150 g tummaa siirappia  / dark syrup
110 g sokeria / sugar
2 tl kanelia / 2 tsp cinnamon
1 tl pomeranssinkuorta / 1 tsp bitter orange peel
1 tl neilikkaa / 1 tsp cloves
125 g voita / butter
1 kananmuna / egg
300 g vehnäjauhoja / wheat flour
1 tl ruokasoodaa / 1 tsp baking soda

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää voi ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa vehnäjauhot ja sooda. Lisää siirappiliemeen kananmuna ja sitten jauhoseos. Sekoita tasaiseksi ja peitä taikina esimerkiksi kelmulla ja laita jääkaappiin vetäytymään, mielellään seuraavaan päivään.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin 3-4 mm paksuiseksi levyksi. Ota muotilla pipareita ja nosta leivinpaperoiduille pelleille. Paista 200 asteisessa uunissa noin 7-12 minuuttia piparin koosta ja paksuudesta riippuen. Anna jäähtyä kokonaan ennen koristelua.

--

In a small pan heat the syrup, sugar and spices to a boiling point. Add butter and stir until melted. Let the mixture cool to room temperature. Meanwhile mix the flour and baking soda together. Add the egg to syrup, then the flour mixture. Mix until smooth. Cover the dough with plastic wrap and refrigerate, until the next day.

Roll the dough until it's 3-4 mm on a lightly floured surface. Use whichever cutters you like and transfer the cookies to a baking tray with a parchment paper on it. Bake in 200 degrees celsius for about 7-12 minutes depending on the size of the cookies. Cool thoroughly before icing.

Pikeeri / Royal icing

34 g valkuaista (yksi keskikokoinen muna) / egg whites
225 g tomusokeria / icing sugar

Sekoita valkuainen ja tomusokeri esimerkiksi nuolijalla sekaisin. Vatkaa seosta noin 5 minuuttia sähkövatkaimella, kunnes seos on kiiltävää. Värjää halutessasi. Siirrä pikeeri pursotinpussiin, jossa on pieni pyöreä tylla. Itselläni oli käytössä tämä setti.  Pikeeri kovettuu nopeasti ollessaan ilman kanssa tekemisissä, joten peitä se aina kelmulla jos et ole työstämässä sitä heti. Koristele piparit ja lepuuta kättäsi seuraava päivä!

--

Mix the egg white and icing sugar with rubber spatula. Beat the mixture with a mixer for about 5 minutes until it's shiny. Use food coloring if you want to. Pipe with a piping bag that has a small round tip.


6 kommenttia :

  1. Todella kauniita piparkakkuja! <3 Hurja työ, jos käsikin kärsi. :O
    Mä teen itse aika samalla ainesuhteella mun pikeeripohjan, mutta ohennan sitä ennen pursotteluja varovasti vedellä estääkseni sitten ton käden särkemisongelman. Otan siis tota tönkömpää peruspikeeriä, värjään sopivaksi ja sitten lisään puhtaalla lääkeruutalla vettä varoen joka välissä hämmentäen ja koostumusta tutkien. Ei saa mennä niin liruksi, että levahtaisi, mutta sillain pehmeäksi, että spritsit ei satu käteen. Ja mitä pienempi aukko on käytössä sitä pehmeämpää pikeeri voi olla.
    En voi mitään nyrkkisääntöä kertoa, vaan pitää kokeilemalla selvittää sopivat tekstuurit. Tollaiseen viivaspritsiin ehkä sellainen paksuna nauhana lusikasta valuva voisi olla hyvä jos ite teen. :)
    Ohutta viivaa jos spritsaa niin pikeerin pitäis tulla sieltä kärjestä ulos kevyellä paineella (ei pidä joutua käyttämään voimaa) ja sen pitäis pysyä ehjänä nauhana, vaikka roikotat sitä ilmassakin sentin parin edestä.
    Esim ne kauppojen valmiit sokerikuorrutteet on ihan liian paksuja järkevään käyttöön! :D En tiiä mille kipparikallelle ne on suunniteltu. :)
    Mut joo. Taisin vähän innostua nyt pikeerin koostumuksista selittämään liikaakin. Koita jaksaa. :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, juuri tällaisia kommentteja mä haluankin, kiitos! Tosi hyviä vinkkejä ja aion kokeilla heti seuraavalla kerralla - toivottavasti piankin. Kuinka pienipäinen tylla sulla on parhaimmillaan ollut pikeeriä pursotellessa? Voisin ehkä hankkia vielä pienemmän....

      Poista
    2. Mulla on sillain, että jos tahdon paksua viivaa, käytän kokoa 0 ja jos haluan yhtään mitään oikeasti saada aikaan, teen koolla 00. :D Mutta yleensä skippaan noi tyllat kokonaan ja pyöräytän sellofaanista (tai leivinpaperista, ellei sellofaania ole hollilla) pienet tarkkuustyöhän sopivat spritsipussit.Ei mee myöskään kalliita pusseja ns hukkaan sitten siinä, kun se pikeeri niin herkästi kuivuu ja en ainakaan itse halua niihin kerran käytettyihin pusseihin laittaa enää uutta pikeeriä päälle, kun sitten on helposti joukossa jo kuivunutta murua ja tylla menee tukkoon.

      Niissä sellofaanipusseissa on se etu, että niihin saa TODELLA kapean kärjen. :)
      Tästä tulikin hyvä blogipostausidea!
      Toinen sellofaanin etu on, että värit näkyy siitä läpi ja kun teen värjättyjä juttuja, niin ei tartte arpoa, että kumpi noista vähän harmaannäköisistä leivinpaperipusseista on se sininen ja kumpi musta. :D

      Poista
    3. Sellofaani! Miksen ole tullut ajatelleeksi.... Tuohan on ihan täydelline keksintö! Mun pitääkin lähteä heti hamstraamaan vähän sellofaania tänne joulupajaani :D ja hei muuten mitä piparkakkutaikinareseptiä käytät? Aiotko tänä jouluna tehdä gluteenittomana? :D

      Poista
  2. Teen tällaisella mulla 15 vuotta putkeen käytössä olleella reseptillä
    (http://pahakakku.blogspot.fi/2013/01/piparia-tammikuussa.html).
    Tänä vuonna aion muuntaa sen gluteenittomaksi. :) Ton ohjeen kiva puoli on minusta se, että se ei ole liian tumma. Jotkut tykkää oikein siirappisista pipareista, minusta taas on kivempi, jos eivät ihan niin karvaita ole. :D

    Sellofaanipussien pyöräyttämiseen muuten vielä yksi vinkki: Käytä teippiä.
    Otan itse sellaisen pienen teippipalan ja kiinnitän sillä aivan siitä kärjen yläpuolelta pussin paikoilleen ja lisäksi myös vähän matkaa siitä yläpuolelta, ettei sauma aukea. Lopuksi täytetyn pussin kierrän kiinni ja kiinnitän teipillä, että pysyykin kiinni. Sellofaani ei itsestään pysy tötterönä ilman teippiä kuten leivinpaperi pysyisi.
    Teen omat tötteröni noin 12cmx20cm-kokoisista paloista. En mittaa mitenkään, mutulla vaan leikkaan. Mutta tosiaan pikkuisia tötsiä käytän. Niitä on helpompi hallita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Varmaankin saat muunnettua tuon ohjeen aika mutkattomasti gluteenittomaksi ;) Onkohan se juuri se karvaus mikä minuakin niissä pipareissa yleensä tökkii... Taikinaa voisin vetää ihan pelottavat määrät kyllä ihan sellaisenaan, se on niin makeaa ja mausteet maistuvat vahvasti. Ehkä pitäisikin kokeilla tuota! Mulla on nyt muutama eri piparitaikina mitä pitäisi päästä testaamaan, missäköhän välissä....? :D

      Poista