1. marraskuuta 2015

Tuomas Veturi - kakku

Kotoilijaleipuri on tullut tiensä päähän. 
Siirry UUTEEN BLOGIIN TÄSTÄ! 

"On vetureita kahdeksan, näetkö joukon mahtavan? Kirjavia kyljiltään, heihin aina luotetaan..."''

Ilahduin tosissani kun sain kunnian leipoa kakun poikani 2 vuotta täyttävälle ystävälle! Tuo touhukas ja tomera poika on suuri Tuomas veturin fani, jotenka ehdotin puoliksi tosissani että leipoisin Tuomas veturin muotoisen kakun. Ajatuksesta innostuttiin niin paljon, että minulta lopulta sitten tilattiinkin Tuomas veturi -kakku. Paniikki kesti vain pienen hetken aikaa ja sitten jo aloinkin tutkia tosissani internetin ihmeellistä maailmaa ja löysin inspiroivia kakkukuvia ja hyödyllisiä tutoriaaleja. Tämä sivusto ja varsinkin sivulla oleva havainnollistava video olivat korvaamattomana apuna. 


Aloitin kakun suunnittelun päättämällä, minkäkokoisen kakun haluaisin. Tuo aiemmassa linkissä oleva Tuomas veturi -kakku oli aivan liian iso. Tein googleen kaksi kuvahakua: thomas train front ja thomas train side, ja sitten tallensin tämän ja tämän kuvan koneelleni. Suurensin kuvat koneeni ruudulla sen kokoisiksi kuin kakunkin halusin olevan, ja piirsin sitten kuvat paperille. Ne olisi tietenkin voinut myös tulostaa. Sitten mietin että mitkä kaikki sokerimassakoristeet voisin tehdä etukäteen ja katsoin piirtämistäni kuvista mallia niihin. Sokerimassana käytin Renshaw'n valkoista sokerimassaa jota värjäsin Progelin pastaväreillä. Värejä ostin tätä projektia varten yhteensä neljä: keltaisen, punaisen, mustan ja sinisen. 


Kaikki mitä vain pystyi tehdä etukäteen, tein. Asetin sokerimassakoristeet kuivumaan leivinpaperille päiväksi pariksi ja siirsin ne sitten säilytykseen rasiaan. Etukäteen muotoilin esimerkiksi Tuomaksen naaman, 6 sinistä pyörää, pienet pyöreät ikkunat, piipun ja muut härpäkkeet Tuomaksen harjalla, sekä junan sivussa olevat punareunaiset levyt. 



Kakkupohjana käytin Paha kakku -blogin suklaakakkupohjaa puolitoistakertaisella reseptillä (varmuuden vuoksi), koska sen kehuttiin olevan juuri muotokakkuihin sopiva. Muutenkin muotokakkuihin sopii jokin jämäkkä kakkupohja, jota on helpompi leikata ja muotoilla. Kostukkeena oli keittämäni sokerivesi ja täytteenä lime curdia sekä suklaalla maustettua voikreemiä.



Tuomas veturi (n. 20 hengelle)

Kakkupohja (Paha kakku -blogista)

195 g huoneenlämpöistä voita
68 g taloussokeria (voin joukkoon)
135 g keltuaisia (noin 6 kpl)
180 g suklaata (käytin Lidlin Ecuadoria)
150 g valkuaisia (4-5 isoa)
150 g taloussokeria (valkuaisten joukkoon)
180 g puolikarkeita vehnäjauhoja
7,5 g vaniljasokeria

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla. Mittaa kaikki ainekset valmiiksi.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri pehmeäksi, marenkimaiseksi vaahdoksi. 

Vaahdota sitten samoilla vatkaimilla eri kulhossa  huoneenlämpöinen voi ja sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 

Sulata suklaa ja jätä jäähtymään siksi aikaa kun sekoitat keltuaiset voi-sokerivaahdon joukkoon. Sekoita sitten myös sula suklaa seokseen mukaan. Lisää joukkoon marenkivaahto. 

Sekoita joukkoon varovasti käännellen vielä sihdattu vehnäjauho. 

Kaada massa pellille ja tasoita. Paista uunissa alatasolla kunnes kakku on kypsä, noin 30-40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hieman pellillä ja nosta se sitten leivinpapereineen pelliltä pois kunnolla jäähtymään. Irrota leivinpaperi kakkupohjasta kun se on täysin jäähtynyt. 

Kostutus
Sokerisiirappi (resepti tulossa blogiin lähiaikoina)

Suklaavoikreemi
90 g vettä
180 g sokeria
90 g tärkkelyssiirappia
300 g suolatonta voita
95 g sulatettua suklaata (käytin Lidlin Ecuadoria)


Lime curd
60 g suolatonta voita
75 g sokeria
1 limen kuori ja mehu
2,5 keltuaista


Valmista sokerisiirappi, voikreemi ja lime curd. Kaikki voi valmistaa jo edellisenä päivänä. Sokerisiirappi ja lime curd säilytetään jääkaapissa, voikreemin voi säilyttää myös huoneenlämmössä. Kokoa kakku suorakaiteen muotoiselle pahville. Leikkaa kakkupohjasta sopivan kokoisia paloja piirtämääsi/tulostamaasi Tuomas veturin kuvaa apuna käyttäen. Kostuta sokerisiirapilla ja täytä lime curdilla ja suklaavoikreemillä. Säästä pyöreä Tuomaksen naaman kokoinen pala kakkua. Kun olet saanut muotoiltua kakun veturin muotoon, kuorruta se vielä suklaavoikreemillä ja laita jääkaappiin jähmettymään. Aloita sokerimassalla kuorruttaminen lisäämällä ohuet kaistaleet mustaa ja punaista kakun alaosaan. Kauli sitten iso pala sinistä massaa ja tasoita  pinta varovasti. Lisää junan etuosaan harmaa kaistale sokerimassaaa ja kattoa varten musta osa. Pyörittele punaisesta massasta ohuet nauhat junan harjalle. Halkaise kahtia säästämäsi pyöreä pala kakkupohjaa ja täytä ja kuorruta se kreemillä. Paina Tuomaksen kasvot tähän pieneen pyöreään kakkuun kiinni ja kuorruta sitten sivustoiltaan mustalla sokerimassalla. Kiinnitä tämä naamaosio junaan. Kiinnitä sitten kaikki aiemmin muotoilemasi koristukset junaan kiinni pientä vesitilkkaa liimana käyttäen. Halutessasi voit lisätä vielä junan takaosaan karkkikuljetusosaston (alla). Säilytä kuorrutettu kakku jääkaapissa ilman kupua. Tuut tuut!

Vielä juuri ennen päivänsankarille luovuttamista päätin laittaa Tuomaksen vielä kuljettamaan karkkilastia. 

2 kommenttia :

  1. Ja se pieni poika oli niin onnellinen ☺Esitteli kakkua ylpeänä kaikille vieraille, muut tosin eivät olisi päivänsankarin mielestä saaneet kakkua syödä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensi vuonna uusiksi! Minkähänlainen kakku silloin vuorossa? :D

      Poista