26. joulukuuta 2015

Jouluaterian suklaakakku kirsikkakastikkeella (vegaaninen)




Omassa keittiössään on mukava tehdä uusia jänniä kokeiluja. Niitä on erityisen mukavaa tehdä jouluksi, sillä silloin tavallista useampi pääsee paikalle maistelemaan ja arvioimaan lopputulosta. Näitä jänniä kokeiluja syntyy tuon tuostakin erityisesti niinä kertoina kun leivon jotain vegaanista. On hienoa että nykyään myös vegaanit pääsevät nauttimaan mm. marengeista ja macaron-leivoksista, mutta mitä kaikkea muutakin on vielä keksimättä vegaanisen leivonnan saralla, siinäpä kiehtova pulma! Joskus kaipaan perinteisiä juttuja ja läjäytän vehnäjauhopussin ja voipaketin pöydälle, mutta toisinaan ja yhä useammin nykyään minun tekee mieli repäistä ja tehdä jotain mielenkiintoisempaa.


Tällä kertaa ensimmäisenä ajatuksena oli tehdä pannacottaa jouluaterialle. Ajattelin tehdä sen soija- tai kaurakermaan granaattiomenan tai kirsikoiden kera. Seuraavaksi mietin että leipoisin sittenkin kokonaisen kakun yksittäisten pannacotta-annosten sijaan. Sitten muistin että suosikkiraaka-aineeni keittiössä on suklaa, joten kakkuun olisi saatava lisäksi jotain suklaista. Lopulta kirsikat väistyivät kastikkeeksi ja kakku sai kokonaan suklaisen olomuodon. Tein tutkimusta ja surffailin päättömästi ja löysin viimein joltain terveyssivustolta erittäin yksinkertaisen ja herkullisen oloisen suklaakakkureseptin. Pienin muutoksin sain siitä oivallisen kakun joulupöytään!
Jos joskus valmistat tätä itse ja tarjoilet sitä vieraille, saat myös luultavasti kuulla sellaisia kommentteja kuin "Huh huh, onpas kyllä tuhtia, ei tätä kyllä viitsi paljoa syödä, mulla on se laihdutushaastekin menossa...!" ja sitten voit väläyttää ovelan ilmeen ja järjestää pienen kilpailun siitä että kuka arvaa mitä kakussa oikeasti on! Kukaan ei arvannut.


Suklaakakku kirsikkakastikkeella / Vegan chocolate cake with cherry sauce

Pohja / Base
1 pss Fazer keksimuruja / 175 g crushed graham crackers
50 g vegaanista margariinia / vegan margarine

Täyte
500 g pehmeää tofua / silken tofu
350 g tummaa suklaata (käytin Pandan tummaa suklaata) / dark chocolate (min. 50%)
4 rkl sokeria tai oman maun mukaan / 4 tbsp sugar or the amount you want
3 rkl Cointreau-likööriä (tai rommia tai esimerkiksi appelsiinimehua) / 3 tbsp Cointreau
1 rkl vaniljasokeria

Kirsikkakastike / Cherry sauce
1 prk Kirsikoita kirsch-liemessä (290 g) (tai prk kirsikoita ja kirschiä oman maun mukaan) / 290 g cherries in kirsch 
n 3 rkl sokeria tai oman maun mukaan / 3 tbsp sugar or the amount you want
1 rkl maissitärkkelystä / 1 tbsp cornstarch

Voit valmistaa ensimmäiseksi kirsikkakastikkeen. Kaada koko kirsikkapurkin sisältö pieneen kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Lämmitä seos kiehuvaksi ja soseuta se sitten sileäksi tai jätä halutessasi hieman rakeiseksi. Lisää joukkoon pieneen vesitippaan sekoitettu maissitärkkelys ja lämmitä seosta koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin jäähtymään kokonaan. 

Leivinpaperoi halkaisijaltaan 20-24 cm irtopohjavuoan pohja ja myös reunat halutessasi. Sulata margariini ja sekoita se keksimurujen joukkoon. Painele vuoan pohjalle tasaiseksi käyttäen apuna ruokalusikkaa. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Sillä välin valmista täyte. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Soseuta tofu, sokerit ja likööri tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa sileäksi seokseksi. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt sula suklaa ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Maista ja lisää halutessasi makeutusta. Kaada massa sitten vuokaan ja tasoita sileäksi pinnaltaan. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai vaikka seuraavaan päivään. Irrota varovasti vuoasta ja koristele haluamallasi tavalla, esimerkiksi kaakaohunnulla. Tarjoile kirsikkakastikkeen kera ja säilytä jääkaapissa.

--

Prepare the cherry sauce first. Pour the whole cherry + kirsch -mixture into a small pan and add the sugar. Heat the mixture to boil and blend it smooth. Mix together the cornstarch and a few drops of water and mix together. Pour the cornstarch mixture to the blended cherries and heat the mixture until it thickens. Cool the sauce.

Line the bottom of a springform pan (about 20-24 cm) with parchment paper. Melt the margarine and add to the graham cracker crush. Press the base smoothly to the bottom of the pan and put the pan into the fridge to settle. 

Meanwhile prepare the chocolate filling. Melt the chocolate carefully and set aside to cool a little. Blend tofu, sugar and cointreau until smooth. Add the melted chocolate and blend until smooth. Taste and add more sugar if you want to. Pour the batter over the base and let it settle in the fridge few hours or until next day. Remove carefully from the pan. Dust with cacao powder if you want to and serve with cherry sauce.  

Maustekakusta on moneksi... Jauhoin liian kuivaksi paistetun maustekakun piparkakkutuorejuuston kera sileäksi tahmaksi ja muotoilin siitä palleroita. Dippasin jäähdytetyt pallerot valkosuklaaseen ja ravistelin vielä tummaa suklaata pinnalle. Oiva lisäherkku joulupöytään!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti