13. joulukuuta 2015

Sitruuna- ja piparkakkumacaronit (vegaaninen)




Sain ilahduttavan pyynnön leipoa vegaanisia macaron-leivoksia. Makutoiveina olivat piparkakku ja sitruuna. Macaron-kuoret tein tuttuun tapaan, mutta piparkakkuisten kuorien pinnalle ripottelin kanelia ja sitruunaisten macaronien kuoret värjäsin keltaisella pastavärillä. Leivosten väliin tuli pohjaltaan samanlaista tofutti-margariinikreemiä, mutta piparkakkuisen maustoin piparkakkumausteella ja sitruunaisen macaronin täytteen jätin hennon vaniljaisen makuiseksi. Sitruunamacaronien keskustaan pursotin sitruunamarmeladisydämen. 

Macaronit (n. 2 pellillistä kuoria)

Kuoret
400 g kikhernetölkin liemi (suolaton)
100 g hienoa sokeria
 95 g mantelijauhetta
55 g tomusokeria
Kanelia tai keltaista pastaväriä

Täyte
1 prk Tofuttia 
50 g vegaanista margariinia
125 g tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
Piparkakkumaustetta oman maun mukaan piparkakun makuisiin macaroneihin

Sitruunamarmeladi
1 sitruunan kuori ja mehu 
1 dl hyytelösokeria
1 rkl maissitärkkelystä


Valuta kikhernetölkin vesi pieneen kattilaan. Kuumenna vesi ja keitä sitä miedolla lämmöllä kunnes siitä on haihtunut osa ja jäljelle jää noin 65 grammaa. Siirrä liemi isoon kulhoon jäähtymään noin 10 minuutiksi. Siivilöi sillä välin kulhoon mantelijauhe ja tomusokeri. Vatkaa sitten liemi vaahtoavaksi ja lisää vähitellen sekaan sokeri. Vatkaa kunnes koostumus on pehmeä ja kiiltävä, marenkimainen. Sihtaa joukkoon keskenään sekoitetuista kuivista aineista noin 1/3 ja sekoita nuolijalla nostellen tasaiseksi. Lisää sitten loput kuivat aineet joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Sekoittele massaa nostellen kunnes sen koostumus on sopivanlaista, jähmeää mutta valuvaa. Voit testata koostumusta tiputtamalla pisaran massaa esimerkiksi leivinpaperille. Massan tulisi laskeutua niin ettei siihen jää mitään huippua. Värjää puolet massasta keltaisella pastavärillä. Siirrä massa sitten pursotinpussiin ja pursota leivinpaperoiduille pelleille pieniä noin 1-2 euron kolikon kokoisia kiekkoja. Jätä tarpeeksi leviämisvaraa. Pursottamisen jälkeen kopauta peltejä pöytää vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat kuorista häviäisivät. Voit puhkaista sinnikkäimmät kuplat vaikka hammastikulla. Ripottele valkoisten kuorien pinnalle kanelia. Anna kuorien kuivia huoneenlämmössä 1-2 tuntia, tai kunnes niiden pinta on kovettunut ja kestää kosketuksen.

Lämmitä uuni  100 asteeseen ja paista kuoria 30 minuuttia. Sammuta sitten uuni ja paista vielä 15 minuuttia. Avaa sitten varovasti uunin luukku raolleen ja anna kuorien olla vielä uunissa toiset 15 minuuttia. Ota pelti sitten pois uunista ja toista sama seuraavalle pellille. Anna macaron-kuorien jäähtyä.

Valmista sitruunamarmeladi. Laita sitruunamehu ja -kuori kattilaan ja lämmitä seos kiehuvaksi. Lisää joukkoon koko ajan sekoittaen hyytelösokeri ja maissitärkkelys. Anna kiehua muutama minuutti ja ota kattila levyltä. Anna jäähtyä ja sekoittele välillä. Jäähdytä vielä lopuksi kunnolla jääkaapissa. 

Valmista tofuttikreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen margariini ja tofutti kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri joukkoon ja vatkaa vielä muutama minuutti. Mausta vaniljasokerilla. Mausta osa kreemistä piparkakkumausteella.

Täytä kanelikuoret piparkakkutäytteellä pursottamalla. Täytä keltaiset kuoret niin, että pursotat vain kuorten reunoille kreemiä jättäen keskelle pienen tyhjän tilan sitruunamarmeladia varten. Pursota marmeladi kuorten keskelle. Paina kuorrutettujen kuorien päälle samankokoiset kuoret kansiksi. Kreemiä jää tällä reseptillä hieman yli, joten säästä se jääkaappiin ja käytä sitä vaikka muffinien tai kakun kuorrutteena! Säilytä macaronit jääkaapissa. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti