26. joulukuuta 2015

Suklaa-maapähkinäfudge (vegaaninen)
Jouluna on mukava muistaa niitä itselleen läheisiä ihmisiä mukavilla ja lämpöisillä lahjoilla. Nyt kun olen lopullisesti hurahtanut leipomiseen on lähipiirini joutunut tottumaan siihen että juhlaan kuin juhlaan kuuluu aina jonkinlainen herkku ja mieluiten useampaa sorttia! Joululahjojen ja -tarjoilujen ideointi alkoi jo ties kuinka monta kuukautta sitten, mutta tämä resepti hyppäsi mukaan vasta ihan viime hetkillä, päivää ennen joulua. 

Jenni Höijerin ihanasta Sokerileipurin salaisuudet -kirjasta löysin fudge-reseptin, jossa ainesosamäärät oli ilmoitettu grammoissa (jee!) ja fudgemassan keittämisen yhteydessä mainittiin tarkka lämpötila (tuplajee!). Aiemmin olin nimittäin jo kokeillut fudgenkeittoa, mutta polttanut koko satsin, koska ohje oli ollut niin epämääräinen. Tarkkuus kunniaan, silloin säästytään kivikovilta fudgeilta ja ärsytykseltä! 

Tein aluksi yhden fudgesatsin kuohukermalla ja voilla. Joukkoon laitoin maapähkinöitä, rusinoita ja karpaloita. Sitten sain idean kokeilla samaista reseptiä vegaanisena, soijavispillä ja vegaanisella margariinilla. Kaikki sujui tuttuun tapaan ja lopputulokseen olin enemmän kuin tyytyväinen - tämä oli oikeastaan jopa parempaa kuin se aiempi maitoa sisältänyt satsi! Makunsa puolesta tämä muistuttaa Snickers-patukkaa, mutta tietenkin ilman epämääräistä ainesosalistaa ja eläimillä testausta!


Suklaa-maapähkinäfudge (1 vuoallinen, noin 30 x 40 cm)

200 g paahdettuja ja kuorittuja maapähkinöitä
250 g sokeria
117 g glukoosisiirappia
140 ml soijavispiä
110 g vegaanista margariinia
168 g tummaa suklaata (itse käytin Pandan tummaa suklaata)
ripaus suolaa
Fudgemassa juuri vuokaan levitettynä

Paahda maapähkinöitä 175 asteisessa uunissa noin 10-20 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet paahteisen värin. Sekoittele välillä jos pähkinät paahtuvat epätasaisesti. Kun pähkinät ovat jäähtyneet, hiero niistä kuoret pois. Jätä pähkinät sivuun odottamaan.

Vuoraa foliolla sopivan kokoinen uunivuoka, noin 30 x 40 cm kokoinen riippuen siitä kuinka paksuja paloja fudgesta haluat.

Punnitse kaikki raaka-aineet. Rouhi suklaa isoon lämpöä kestävään kulhoon, esimerkiksi metallikulhoon. Mittaa margariini erilliseen kulhoon odottamaan. Mittaa kattilaan glukoosisiirappi, sokeri ja soijavispi. Kuumenna seosta kattilassa aina 116 asteiseksi sekoitellen samalla. Kun seos saavuttaa 116 asteen, ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon margariini ja suola. Sekoittele kunnes margariini on sulanut ja kaada fudgemassa sitten rouhitun suklaan päälle kulhoon. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Lisää joukkoon vielä maapähkinät ja kaada seos sitten vuokaan. Siirrä kylmään jähmettymään ennen leikkaamista. Fudge säilyy jääkaapissa noin 1-2 viikkoa.

Kunnolla jäähtyneestä fudgesta saa leikattua kauniita paloja

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti