24. tammikuuta 2016

Runebergintorttu (vegaaninen)

Runebergin päivä (5. helmikuuta) lähestyy, ja oli minun vuoroni nyt ensimmäistä kertaa leipoa tätä perinneherkkua - omalla reseptilläni tosin. Kakun leivoin Paha kakku -blogin inspiroimana yhteen isoon vuokaan. Runebergin torttu herättää tunteita ja kaikilla on oma mielipiteensä siitä millainen tortun oikeasti kuuluisi olla. Tämä alla oleva versio on alkoholiton ja lapsiystävällinen, mutta omani kostuttaisin luultavasti rommilla. Manteli ja kardemumma ovat maun kannalta myös todella keskeisessä roolissa. Kaapistani löytyi vain kokonaisia kuorellisia manteleita ja kokonaisia kardemumman siemeniä, mutta pääsinkin aika hyvään Runeberg-tunnelmaan kalttaamalla ja rouhimalla mantelit itse, sekä kuorimalla ja jauhamalla kardemumman siemenet omin kätösin. Koko keittiö tuoksui huumaavalta!

"Kato, mamma!"

Kuten kuvista näkyy, en koristellut torttua tällä kertaa itse. Koska torttu pysyi lähipiirissäni, annoin innokkaan apulaiseni hoitaa esteettisen puolen. Parasta tässä taisikin olla se, että sai itse vain katsoa vierestä kun toinen onnellisena pani parastaan!


Runebergin torttu / Runeberg's tart 

130 g fariinisokeria / brown sugar
100 g huoneenlämpöistä vegaanista margariinia / vegan margarine at room temperature
250 g (1 tlk) soijavispiä tai muuta kasvikermaa / soy  cream or other plant-based cream
50 g kultaisia rusinoita (kokonaisina tai pienemmäksi leikattuna) / golden raisins
10 g kardemummaa / cardammon
1 luomuappelsiinin kuori / grated peel of an orange
100 g mantelirouhetta / crushed almonds
240 g vehnäjauhoja / wheat flour
1 tl vaniljasokeria / 1 tsp vanilla sugar
1 tl leivinjauhetta / 1 tsp baking powder

Kostutus
75 g kiehuvaa vettä / boiling water
30 g agavesiirappia / agave nectar

Pinnalle
Tomusokeria ja vettä / Icing sugar and water
n. 1 dl haluamaasi hilloa (itse käytin omatekemääni vadelma-puolukkahilloa) / jam you prefer

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla.

Jos käytät kokonaisia kardemumman siemeniä, kuori ne ja jauha morttelissa hienojakoisemmaksi. Halutessasi leikkaa rusinat pienemmäksi. Raasta appelsiinin kuori. Sekoita kaikki edellä mainittu pienessä kattilassa soijavispin kanssa ja lämmitä seos juuri ja juuri kiehuvaksi. Anna seoksen sitten jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja fariinisokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat ainesosat. Sekoita margariinivaahtoon vuorotellen kermaseosta ja kuivia aineita, kunnes lopputuloksena on hyvin sekoittunut paksuhko massa. Kauho seos sitten kakkuvuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kakun keskiosaan tökättyyn tikkuun ei enää taikinaa.

Kun otat kakun uunista, pistele se heti täyteen pieniä reikiä esimerkiksi hammastikulla. Sivele sitten kakku kostutusvedellä. Jos tykkäät kuivista tortuista, älä käytä kaikkea kostutuslientä. Itse käytin. Anna kakun jäähtyä kauttaaltaan vuoassaan.

Koristelua varten tee tomusokerista ja vedestä paksu mutta pursotettavissa oleva seos. Laita tomusokerikuorrute ja käyttämäsi hillo molemmat omiin pursotinpusseihinsa. Pursottele kakun pinnalle ensin tomusokerikuorrutetta ja hilloa sitten kun kuorrute on hiukan jähmettynyt.

--

Preheat oven to 200 degrees celsius.

Line a springform cake pan with parchmentpaper.

If you use whole cardammon seeds, peel them and crush them in a mortar. If you wish you can cut the raisins finer, too. Grate the peel of an orange. Mix those all together with soy cream in a little pot. Heat over medium heat until just boiling. Let the mixture cool down to room temperature.

Mix margarine and brown sugar until light and fluffy. Mix all the dry ingredients in a separate bowl. Add the dry ingredients and the soy mixture alternately into the margarine mix until smooth. Spoon the batter into the cake pan and bake for about 30 minutes.

Add agave nectar to the boiling water. When you take the cake out of the oven, immediately moisten it with the nectar mixture. Let the cake cool to room temperature.

For decoration mix icing sugar with a little bit of water until it is right consistency. Pipe it on the cake and pipe some jam on it as well as soon as the icing has stiffened a little.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti