19. maaliskuuta 2016

Leivontafoorumin haaste: Sahramilla maustettu pandolce


Viime vuoden puolella osallistuin melkein jokaiseen Leivontafoorumin leipomishaasteeseen, mutta tämä alkuvuosi on ollut hiljaisempi. Nyt kuitenkin otin itseäni niskasta kiinni ja sain pyöräytettyä pääsiäisaiheiseen haasteeseen tällaisen tuhdin ja maukkaan italialaisen pääsiäisleivän, pandolcen! Haasteessa pyydettiin leipomaan jokin makea pääsiäisajan herkku Italiasta, Espanjasta tai Ranskasta. 

Ensimmäisenä kahlasin omat leivontakirjani läpi ja odotetustikin herkullisia reseptejä täynnä oleva La Dolce Vita: makeita herkkuja Italiasta sisälsi jopa useamman kriteerit täyttävän reseptin. Päädyin leipomaan tämän kauniin keltaisen leivän sen raikkaan makumaailman ansiosta (appelsiinia, sitruunaa ja rusinoita) sekä myös siksi, että pääsin ensimmäistä kertaa käyttämään sahramia leivonnassani! Sahrami ei nimittäin varsinaisesti ole mikään opiskelijabudjetin mauste... Omani ostin Flavours-nimisestä aasialaisia elintarvikkeita myyvästä kaupasta. 

Tämän leivän tekeminen vie hieman aikaa nostatuksensa vuoksi, mutta vaiva kannattaa. Lopputuloksena on ihanan mehevä, makea ja pääsiäismäisen raikas leipä, jonka viipaleita voi syödä aivan sellaisenaan. Kirjassa vinkattiin että hieman kuivahtaneen leivän voi paahtaa leivänpaahtimessa. Oma leipämme pistettiin poskeen kyllä jo ennen kuivahtamista...!

Sahramilla maustettu pandolce (1 leipä, n. 6 annosta)

1 tl sahramirihmoja
1 rkl kuumaa vettä

15 g tuorehiivaa
160 g kädenlämpöistä maitoa
450 g puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl suolaa
75 g notkistettua voita
25 g sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
175 g rusinoita
25 g sokeroituja appelsiininkuoria pieninä kuutioina
2 rkl hunajaa

Liota sahramia kuumassa vedessä noin tunti.

Liota hiiva lämpimään maitoon. Sekoita voi, suola ja vehnäjauho murumaiseksi seokseksi. Lisää sitten murun joukkoon hiivamaito, sahrami vesineen, sitruunan kuori ja sokeri. Yhdistä seokseen rusinat ja appelsiinikuoret. Sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile taikina kiekoksi ja aseta se kohoamaan esimerkiksi leivinpaperin päälle. Itse laitoin leivän kohoamaan leipäkoriin, koska halusin sen olevan mahdollisimman pyöreä ja terhakka muodoltaan. Anna leivän kohota 1,5 tuntia lämpöisessä paikassa kunnes se on kooltaan  kaksinkertainen.

Kuumenna uuni 175 asteeseen ja laita uunin alaosaan uunipelti kuumenemaan. Siirrä leipä leivinpapereineen kuumalle pellille tai kumoa leipä leipäkorista suoraan pellille. Paista leipää tunnin ajan. Sivele leivän pintaan hunajaa. Jäähdytä leipä ritilällä. Tarjoa ohuiksi viipaleiksi leikattuna.





Ei kommentteja :

Lähetä kommentti