13. maaliskuuta 2016

Vegaaninen fraisier


Täytin helmikuun lopussa vuosia ja vaikka juhlinnat ovatkin tätä nykyä aika pienimuotoiset niin jotain spesiaalia pitää aina kuitenkin keksiä! Ystävät ja perhe kuuluvat olennaisesti kuvaan, totta kai, mutta myös hyvästä ruoasta nauttiminen yhdessä saman pöydän ääressä on tärkeää!

Olen pitkään haaveillut leipovani sitä ja tätä ja tuota, kaikkea mielellään, mutta fraisierin tekemistä olen suunnitellut jo pitkän aikaa. Fraisier on ranskalainen kakku, jonka tunnistaa mansikkareunuksestaan. Kakku on perinteisesti täytetty crème pâtissièrellä, mutta koska juhistin syntymäpäiviäni pääsääntöisesti vegaanisin menoin, oli oman kakkuni täytteenä muun muassa vegaanista rahkaa! Lopputulos oli täyteläinen ja jopa raikas. Raikkaamman tästä voisi saada vielä korvaamalla mansikkasoseen esimerkiksi vadelmasoseella tai passionhedelmäpyreellä. Tästä kakusta on helppoa saada näyttävän näköine tuoreita mansikoita hyödyntämällä. Viimeistään mansikkasesongin aikoihin tätä kakkua on testattava uudelleen! 




Vegaaninen mansikka fraisier (n. 12 palaa)

Pohja
106 g (gluteenittomia) digestivekeksejä
53 g sokeria
53 g vegaanista margariinia

Täyte
250 g (1 prk) soijavispiä
1 tl vegesetiä
1 dl mansikkapyrettä
60 g sokeria
200 g vegaanista rahkaa
225 g (1 prk) Tofutti-tuorejuustoa
8 g vaniljasokeria

Lisäksi
Mansikoita

Kiille
3 dl mansikkapyrettä
1,5 dl hyytelösokeria


Halutessasi pinnalle myös kiille vedestä ja hyytelösokerista mansikoiden päälle. Resepti löytyy hyytelösokeripurkin kyljestä.

Kaada soijavispi pieneen kattilaan. Lisää vegeset joukkoon koko ajan sekoittaen. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia sekoitellen. Siirrä kulhoon jäähtymään ja peitä vispiseos pintaa myöten tuorekelmulla jottei pinta kuoretu.

Soijavispin jähmettyessä lämmitä uuni 175 asteeseen. Jauha digestivekeksit muruksi. Sekoita joukkoon sokeri ja sulatettu margariini. Vuoraa halkaisijaltaan noin 18-20cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksiseos tiiviisti ja tasaisesti pohjalle. Paista pohjaa uunissa 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Valmista kakun täyte vatkaamalla jähmettynyt soijavispiseos kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon sokeri, mansikkapyre, rahka, tofutti ja vaniljasokeri. Vatkaa kunnes seos on täysin tasaista.

Vuoraa kakkuvuoan reunat reunakalvolla. Leikkaa reunoja varten mahdollisimman tasalaatuiset mansikat puoliksi ja asettele ne vuoan reunoille. Kaada kakkutäyte vuokaan ja painele tarvittaessa seosta mansikoiden lomaan. Tasoita pinta mahdollisimman sileäksi. Siirrä jääkaappiin jähmettymään.

Kun kakku on tarpeeksi jähmettynyt, valmista kiille kiehauttamalla mansikkapyre. Sekoita koko ajan sekoittaen joukkoon hyytelösokeri ja anna kiehahtaa uudelleen. Anna seoksen jäähtyä muutama minuutti ja kaada se sitten varovasti kakun pinnalle. Siirrä takaisin jääkaappiin jähmettymään.

Kun mansikkakiille on jähmettynyt, voit koristella pinnan halutessasi mansikoilla. Mansikoiden pinnalle voit vielä halutessasi valmistaa kiilteen.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti